Nyári tábor, önmenedzsment – még színesebbé vált a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram

Szeretetszolgálatunk az elmúlt években minden szeptemberben meghirdette pályázatát a Nyilas Misi Ösztöndíjprogramra, mellyel tehetséges, ám szerény anyagi körülmények között élő gyermekeket támogatunk határon innen és túl. Mostanra a program az együttműködő partnereinknek köszönhetően egyre nagyobb méreteket ölthet, és a Nyilas Misi Újratöltve program nyerteseit mentorok segítik, nyári táborokban ismerkedhetnek meg a többi ösztöndíjassal, és idén a Nemzetközi Coach Szövetség által coach-ok is támogatják őket tehetségük kibontakoztatásában és önmaguk fejlesztésében.

Az együttműködés a Start Up Campussal kezdődött, akikkel az MRSZ karácsonyi Kívánságlista programja kapcsán került kapcsolatba Szeretetszolgálatunk. Nyitottak és érdeklődőek lettek az MRSZ további ifjúsági programjai iránt, így került előtérbe a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram, melyben egyik munkatársuk már zsűritagként és segítségünkre volt. Ahogyan lenni szokott, ötlet ötletet követett, és a Start Up Campus felajánlotta, hogy segítenének az önmenedzsment program elindításában, hiszen együttműködésben állnak a Nemzetközi Coach Szövetséggel. Utóbbi szervezet szintén kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalás és a fiatalok támogatásának kérdésére, így hamar elindulhatott az együttműködés.

Az ICF Magyar Tagozata Jószolgálati Csapatának küldetése, hogy Magyarországon belül, az ICF alapértékeit és kereteit szem előtt tartva, magas értékű, a hazai ICF coachok felajánlásán alapuló, jelentős piaci értéket képviselő coaching szolgáltatással támogasson elsősorban nemes és társadalmilag hasznos célokért tevékenykedő szervezeteket, amelyek más módon nem juthatnának hozzá ehhez a fejlesztési formához. A fiatalok támogatását ugyancsak kiemelten kezeli a szervezetünk. Örömünkre szolgál, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem emberi erőforrás szakos hallgatóinak nyújtott pro bono coaching szolgáltatás mellett idén a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram fiataljai is megtapasztalhatják általunk az erőforrásaikra építő, bizalmon alapuló partneri együttműködés erejét.” – mesélt az együttműködésről Szilvási Gabriella CSR igazgató.

A 10 alkalmas folyamatban, hetente vagy kéthetente 1-1 órás online beszélgetések során a fiataloknak lehetőségük nyílt új perspektívából ránézni a működésükre, feltárni az erőforrásaikat és mélyíteni az önismeretüket. „A coaching arra inspirálja őket, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból és megtalálják a saját céljaikat. A coach nem ad tanácsot, hiszen az, hogy a coachingban résztvevő számára milyen a vágyott jövő, azt ő tudja a legjobban. A coach támogatja abban, hogy a problémák és bizonytalanságok helyett a megoldások kerüljenek a fókuszba.” – tette hozzá Szilvási Gabriella.

A fiatalok is rendkívül pozitívan nyilatkoztak a lehetőségről. Kollár Martin zeneművészet terén nyerte el Szeretetszolgálatunk ösztöndíját, akivel április vége óta Bőtös Balázs coatch foglalkozott: „Mondhatom, hogy a közös munka 0. alkalmán, kezdésként elmondta Balázs, hogy ki ő, mivel foglalkozik, és cégük karitatív munkájáról is beszélt. Utána röviden én mutatkoztam be, megbeszéltük az alkalmak ütemezéséhez, majd elindultak a beszélgetések: mit várok ettől a programtól? Hova szeretnék eljutni? Mik a céljaim? A célok eléréséhez mindig kaptam egy-egy házifeladatot is, nagyon vártam a beszélgetéseket alkalomról-alkalomra.”

Ugyancsak elismerően nyilatkozott az önmenedzsment programról Szalay Krisztina ösztöndíjasunk: „Nagyon örülök, hogy részt vehettem az önmenedzsment programban. A coachom, Olívia elképesztően kedves, motiváló és megértő személyiség. Szinte az első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot, és ezáltal könnyen és effektíven tudtunk egymással dolgozni. Minden héten nagyon vártam a beszélgetéseinket, mert úgy éreztem, általuk feltöltődtem, és rengeteg motivációt szereztem. A témáink teljesen egyéniek, személyre szabottak voltak, mindig arra fókuszálva, ami a legjobban foglalkoztat. Már az első néhány alkalom után is észrevettem, hogy a személyiségem és ezáltal az életem is jelentős minőségbeli változáson ment át, ami miatt végtelenül hálás és boldog vagyok.”

A visszajelzések alapján a coachingban részt vevő fiatalok megerősödve, sokkal tudatosabban járják az útjukat, és megtanulják, hogy a felismeréseiket hogyan illesszék be a mindennapi működésükbe azzal a céllal, hogy kiteljesedjenek, sikeresek és boldogok legyenek. Augusztusban az ösztöndíjas fiatalok közös nyári táborban is részt vesznek, ahol a különféle kreatív és szakmai programok mellett valódi barátságok jöhetnek létre. Bízunk benne, hogy Szeretetszolgálatunk Nyilas Misi Ösztöndíjprogramja a jövőben is valós támogatást nyújthat a tehetséges fiataloknak!