Nagycsütörtök

” … és megcsókolta … ” (Máté 26,49)
Csók. Szeretetből és vágyból fakad. Az összetartozás jele. Nem a közömbösséggé és az árulásé. Azt jelenti, hogy közünk van egymáshoz. Ott állt ez a férfi és végrehajtotta a tervét. Megcsókolta. Elárulta. Csend lett a kertben abban a pillanatban, majd kardok éles hangja vágta ketté a félelmet.
Hogy lehetett Jézus mellett egy ilyen ember? Te, hogy vagy ma Jézus mellett? Mellette vagy, de nem hagytál fel a régiekkel? Jársz és kelsz napjában, mint Isten tanítványa, de lopsz? Beszélsz Isten szavairól, de képes vagy káromkodni? Áldozatosan dobsz a perselybe, de a markodban többet tartasz? Kívülről keresztyéni a családod, de belül fájdalmat okoztok egymásnak? Szavaid olyanok, mint a lépesméz, melybe bárki beleragadhat? Szemérmes öltözködésed, de ha a helyzet úgy kívánja, bármit kiteszel közszemlére? Tanítást adsz az erkölcsről, pedig parázna vagy? Mosolyogsz a templomban a melletted ülőre és a hátad közepére sem kívánod? Azt mondod, hogy szereted a másikat, miközben gyűlölet ég Benned irányába? Azt mondod, hogy szereted Istent, közben megvetéssel és utálattal tekintesz Magadra? Célod a látszat fenntartása, mert ha ez nincs, elveszettnek érzed Magad? Azt mondod, hogy szereted Krisztust és Te ilyet soha nem tennél?
Nézz ezen a csütörtökön Magadba! Nem kell ostort fonni Önmagad ellen, csak tedd vissza a kardot a hüvelyébe! Nem kell levágni Magad! Nem kell elmenekülni! Nem szükséges megcsókolni! Csak állj ma Te, Jézus mellett meg a Gecsemáné-kertben és nézd meg mit teszel naponként! Ne mások miatt! Vedd le a Magadra aggatott ruhákat, mellyel elfedted valódi életed! Erre van most szükség, légy ma mezítelen! Nem szükséges fenntartani Isten előtt tovább, görcsös igyekezettel a látszatot! Ez a változás napja! Nem vagy egyedül és ettől mos ne ijedj meg! Lépj ki a Világ Világosságának fényére, mert “ahol a sötétség hatalma erőszakot akar elkövetni Isten világossága felett, ott diadalmaskodik Isten, és ítéli meg a sötétséget.” /Dietrich Bonhoeffer/ Isten ma nem ítél el Téged, hanem azt, ami Benned lakik! Most nyisd meg Előtte Magad és már ne járj úgy tovább, hogy látszat keresztyénséggel átkot és halált veszel! Ez a Te nagy napod, ahol megtapasztalhatod, mennyi csodát rejtett el Benned az Úr. Ismerd meg Önmagadat az Úr segítségével! Mert igen, lehet Mellette a szentségre formálódni!
Áldott légy Urunk, hogy megtisztulhatunk! Tégy Fiad által szabaddá arra, hogy annyira tudjunk bízni Benned, hogy felhagyjuk minden mással! Ámen
Katona Viktória, a Társadalmi missziót koordináló lelkészünk Nagycsütörtökre vonatkozó gondolatai.