Mit hozott számunkra 2020?

Akár az egész világ, mi is számos új, ismeretlen kihívással szemben találtuk magunkat a 2020-as esztendőben. Az eddig megszokottakhoz képest minimalizáltuk a csoportos programokat, fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket adományoztunk, nagyobb hangsúlyt fektettünk az online jelenlétünkre, próbáltunk vigyázni egymásra. De nézzük is meg, hogy mik történtek 2020-ban Szeretetszolgálatunk életében!

 • Mint minden évben, 2020-ban is a Tűzifa-programunkkal indítottuk el adománygyűjtéseink sorát. A január elejétől február végéig tartó felhívásra több mint 2 millió forint támogatás érkezett, így 50 család otthonának a melegét tudtuk biztosítani.
 • Március közepén, a koronavírus világjárvány hazai robbanását követően meghirdettük „Összefogás az újrakezdésért” címet viselő gyűjtésünket. A krízisalapba befolyt összegből a járványhelyzet következtében kialakuló nehéz élethelyzetekben nyújthattunk segítséget a rászoruló időseknek, családoknak.
 • Az adománygyűjtéssel párhuzamosan minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy ne engedjük el a rászorulók kezét a világjárvány idején sem. Több ezer szerény anyagi körülmények között élő embertársunk számára juttattunk el segélycsomagokat, melyeket minden esetben egyesével, személyesen, a higiénés szabályok betartásával kézbesítettünk.
 • Szinte minden diák számára váratlan volt a digitális tanrend bevezetése. A tanulók részére jött létre az onkentesmentoralas.hu weboldal, hogy korrepetálással nyújtsunk segítséget a gyermekeknek az online oktatásban.
 • A diakóniai, szociális és egészségügyi intézmények számára több tízezer szájmaszkot, gumikesztyűt, arcpajzsot és immunerősítő készítményeket, vitaminokat biztosítottunk országszerte. Szájmaszkokat osztottunk a tömegközlekedők számára Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Nyíregyházán.
 • Májusban az egyházi élet újraindulását segítettük: 27 ezer szájmaszkkal segítettük a hazai gyülekezeteket, valamint további 27 ezer maszkkal a határon túli magyar egyházközségeket. Eközben májusi Szeretethíd programunkat őszre halasztottuk.
 • Nyári gyermektáborainkat sikeresen megszerveztük, így 2020-ban is több száz mosoly került a hátizsákokba. A fertőzésveszély csökkentésének érdekében idén több kisebb tábort szerveztünk, összesen 11 napközis és 2 ottalvós nyári tábort az ország több pontján.
 • „Radírozzuk ki a különbségeket” című kampányunkkal idén is a diákok iskolakezdését támogattuk. Közel 8 millió forint értékben nyújthattunk segítséget: több mint 500 kisdiák kapott komplett tanszercsomagot, 270-en iskolatáskát, és több tízezer füzet is gazdára talált. Ősszel asztali számítógépekkel folytattuk a diákok támogatását.
 • Szeptember 4-én átadtuk országos logisztikai központunkat Az adventi adományok idén már ebben a raktárban gyűlhetnek.
 • 2020-ban is meghirdettük Nyilas Misi Ösztöndíjprogramunkat a fiatal tehetségek támogatására.
 • Októberben bepótolhattuk a Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat. A járvány második hullámának idején is közel 4000 önkéntes csatlakozott, hogy együtt tegyünk valamint embertársainkért és környezetünkért.
 • „Több mint 500” adománygyűjtésünk kedvezményezettjeiről idén Facebook-oldalunk követői dönthettek. A szavazás alapján a Kispaládi és Óbecsei Református Gyülekezetet, valamint a Nagyhalászi Református Óvodát támogattuk 100-100 ezer forinttal.
 • Az advent küszöbén pedig két gyűjtőakciót meghirdettünk: 2020-ban Szeretetdobozokkal a családokat és időseket támogattuk, a Kívánságlista programmal pedig a gyermekek vágyait teljesítettük. Nagy örömünkre a 2020-as küldetéshez valódi szuperhősök kölcsönözték a hangjukat.

 

HÁLA AZ ELMÚLT ÉVÉRT

Éjfélkor átléptük az új év küszöbét. Ilyenkor az ember visszatekint az elmúlt évre, és kitűzi maga elé az új célokat. Mi is számot vetettünk arról, hogy mennyi mindenért hálásak lehetünk, amit sikerült megvalósítanunk 2020-ban, és leginkább azért, hogy tavaly is több tízezer emberhez juttathattuk el támogatásunkat különböző módokon. Ígérjük, hogy 2021-ben is minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy segíthessünk azoknak, akik leginkább rászorulnak. Kívánjuk, hogy Isten gazdag áldása kísérje az új esztendőt, és legyenek örömökben, sikerekben, egészségben gazdagok napjaink!

Áldáskívánással: a Magyar Református Szeretetszolgálat