Májusban ismét együtt építhetjük a Szeretethidat

11 évvel ezelőtt hívta életre a Magyar Református Szeretetszolgálat a „Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok” programsorozatát. Tettük ezt azzal a céllal, hogy minden évben felhívjuk a figyelmet az önkéntesség szerepére, és legyen egy olyan hétvége, amikor országszerte több ezren együtt teszünk valamit épített vagy természeti környezetünkért. Idén május 15-16-án ismét arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk, és építsük együtt a Szeretethidat!

Ahogy a Példabeszédek könyvében olvashatjuk: „Aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld 11,25) Vajon gondolkodtunk-e már erről az Igéről az önkéntesség témakörében? Aki végzett már valaha önkéntes szolgálatot, bizonyára megtapasztalta azt, hogy milyen jól eső érzés másoknak segíteni.  A gyerekek szocializációja, nevelése során például egy fontos cél, hogy később a közösségük aktív tagjaivá legyenek, és mihamarabb megtanulják, hogy milyen együtt munkálkodni egy adott célért. A fiatalok vagy családosok számára a segíteni akarás mellett a közösségépítés is fontos szerepet játszik: kiszakadni a hétköznapok monotonitásából, letenni a mindennapi terheinket, és együtt, vidáman valamilyen nemes célt szolgálni. A nyugdíjas önkéntesek számára pedig a magány, a passzivitás elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli elismertségét.

Hála Istenünknek és odaadó, szolgálatra kész testvéreinknek, a Szeretethíd évről-évre egyre nagyobb, mára már óceánt is átívelő híddá nőtte ki magát. A kezdetben még csak fiatalok számára meghirdetett programhoz mára már minden korosztály csatlakozott: rengeteg fényképet kaptunk óvodásoktól, akik az intézményeik udvarán együtt segítettek, de ugyanúgy találkozunk idősebb, nyugdíjas testvéreink szolgálatával is, akik akár takarításban, akár szeretetvendégség szervezésében fáradoztak együtt. Megannyi szolgálat, megannyi ember!

Nemcsak az önkéntes napok korfája terebélyesedett ki, de földrajzilag is egyre messzebb nyúlnak a Szeretethíd pillérei. Nemcsak magyarországi, sőt, nemcsak határon túli közösségek csatlakoznak felhívásunkhoz, hanem az elmúlt évben, amikor a Magyar Református Egyház 10 éves egységéért adtunk hálát, már amerikai testvérgyülekezetek is kivették részüket a programból, és környezetük szebbé tételével és intézmények segítésével, megvendégelésével felhívták a helyiek figyelmét az önkéntes munka szépségére és áldásaira.

A szolgálati területek is színesedtek az elmúlt évek során. 2019-ben például meghirdettük a Motoros Szeretethíd felvonulásunkat, amikor hatvan ózdi rászoruló kisgyermek kívánságát valóra váltottuk, és a fővárosból Ózdig látványos motoros konvoj juttatta el a csomagokat a kicsik számára. Egészen biztos, hogy nemcsak az ajándék, hanem a látvány is életre szóló élményt nyújtott a családok számára! De ez csak egy program a több ezer közül: nehéz feladat lenne megszámolni, hogy hány templom és gyülekezeti ház válhatott szebbé, mennyi játszótér, park vagy közösségi tér tisztulhatott meg, hány időst, beteget, fogyatékkal élőt látogattak és örvendeztettek meg, és még sorolhatnánk.

A Szeretethíd számunkra egyben egy bizonyságtétel is. A világ felé is bizonyságot tehetünk azzal, hogy megmutatjuk az emberek számára: az egyház nemcsak magával törődik, hanem a környezetével, másokkal is. Nem zárkózunk be, hanem nyitunk kifelé. Ezért szeretnénk, ha idén is minél többen vállalnák, hogy a kijelölt májusi hétvégén a lakóhelyükön megkeresik azt a tevékenységet, feladatot, amivel segíthetnek a közösség számára, és aztán együtt, egymással összefogva meg is valósítják az elképzelést.

Isten segítségét kérjük ahhoz, hogy idén is hidat tudjunk építeni a generációk között, a segítségnyújtók és rászorulók, világ és társadalom, Isten és ember között.