Május – Az önkéntesség hónapja

Májusban az önkéntes szolgálat áll a Magyar Református Szeretetszolgálat fókuszában. Az idei Szeretethídon több mint tizenötezer résztvevő végzett egyszerre önkéntes szolgálatot, de az alapítvány egész évben várja azoknak a segítőknek a jelentkezését, akik szabadidejükben szeretnének tenni a közjóért. De mi is különbözteti meg a munkát az önkéntességtől? Mi a legjellemzőbb motiváció az önkéntesek körében? Milyen feladatokban tudnak szerepet vállalni a szeretetszolgálat életében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Tóth Barbara Ramónával, a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntes programkoordinátorával.

 

Hogyan lehet definiálni az önkéntességet, és mi különbözteti meg a munkavégzéstől?

Három fő jellemzővel lehet leírni az önkéntességet: szabad akaratból történik, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, és a közjó érdekében végzünk tevékenységet. Tehát aki önkéntességre adja a fejét, az nem megélhetési szempontból teszi, hanem kifejezetten az a szándék vezérli, hogy szeretne segítséget nyújtani szolgálatával.

 

Lehet szűkíteni ezt, hogy pontosan mi motiválja az önkénteseket, akik segíteni szeretnének?

Többféle önkéntes motiváció különíthető el. Legjellemzőbb a hitbeli elköteleződés: a keresztyén testvéreket a Szentlélek késztetése indítja a szeretetszolgálatra, az önkéntességre, hiszen ahogyan a Szentírásban is olvashatjuk: „Egymás terhét hordozzátok”. Alapítványunkat a református egyház hozta létre, ebből fakadóan, ha református gyülekezeti tagok szeretnének önkéntes szolgálatot vállalni, az első szervezetek között vagyunk, akiket megkeresnek. Szép számmal vannak jelen szeretetszolgálatunknál azok az önkéntesek, akik egyfajta szakmai tapasztalatszerzés céljából indulnak el az önkéntesség útján, például pszichológia szakos egyetemistaként részt vesz a hátrányos helyzetű családok közötti foglalkozásokon, vagy éppen szakácsként segít, amikor főzünk a hajléktalanok számára. A harmadik típusba tartoznak azok az önkéntesek, akik tiszta altruizmusból jönnek, hiszen számukra ez egy életforma, hogy önkénteskednek és segítenek. Mint befogadó szervezet, nyitottak vagyunk minden önkéntes jelentkezésére, tehát nem kritérium az, hogy református vallásúak legyenek a jelentkezők, mert mi hisszük, hogy cselekedeteiken keresztül ők is a Krisztusi szeretetről tesznek tanúbizonyságot a szolgálatuk során, még akkor is, ha ők maguk nem fogalmazzák meg maguk számára az elhívásukat.

 

Milyen szolgálatokba csatlakozhatnak be az önkéntesek az MRSZ-en belül?

Sokoldalú szervezet vagyunk, ezáltal sokféle szolgálati területünk működik. A szervezeten belül vannak olyan speciális területek, ahol az önkéntesek átmennek egy előszűrőn, majd bizonyos képzéseken kell részt venniük, ilyenek például a telefonos lelkigondozói szolgálat, a vakmisszió vagy a kutató-mentőcsapat önkéntesei. Az általános tevékenységi területeinken nincs szükség előképzettségre, és tulajdonképpen bárki számára tudunk feladatot találni. Jellemzően adománykoordinációs tevékenységekre toborzunk önkéntest, például áruházi gyűjtésekre, raktárokban adományok szortírozására vagy az adományok szállítására. Szociális területen is szívesen vonunk be önkénteseket, mint például a gyerekprogramokon, nyári táborokon vagy halmozottan hátrányos helyzetű településeken családi foglalkozásokon való közreműködésre. Szakmai önkéntesek jelentkezését is folyamatosan várjuk, hiszen alkalomadtán rendkívül nagy szükség van a segítő szolgálatukra. Egy-egy ingatlanmentéskor például segíthet egy nehéz helyzetbe került családnak egy asztalos, burkoló vagy ács, a háború kitörésekor a pályaudvarokon és a háttérben is komoly szolgálatot vállaltak a fordítók és tolmácsok, de az alapítvány más feladataiban is várjuk a szakmai önkénteseket, akár grafikusokat, fotósokat, pedagógusokat vagy más szakma képviselőit. Külön öröm számunkra, hogy a vállalati önkéntesség is egyre népszerűbb, hiszen ez a társadalmi felelősségvállalás mellett a munkahelyi csapatépítésnek is lehet egy jótékony eszköze. Fontos mérföldkő számunkra, hogy ebben az évben elindult az Önkéntes Koordinátorok Közössége, ami egy olyan szakmai fórum, ahol a legnagyobb önkéntes fogadószervezetek tudják megosztani egymással tapasztalataikat és jógyakorlataikat.

 

Jelenleg hány önkéntes vállal szolgálatot a Magyar Református Szeretetszolgálatnál, és mik a jövőbeni tervek?

Az elődeim, Vad Lilla és Győri Judit, akik az MRSZ-nél korábban az önkéntesekkel foglalkoztak, csodálatos munkát végeztek a mögöttünk lévő közel húsz év alatt. Az önkéntesek létszáma folyamatosan nő szervezetünknél, de az adatok mindig csalókák: közel 3000 ember van az adatbázisunkban, de változó, hogy egy-egy feladatra hány embert tudunk megmozgatni. A tavalyi évben 189 önkéntes összesen 7006 munkaórát önkénteskedett nálunk, akik nélkül képtelenek lennénk ilyen hatékonysággal végezni a munkánkat. Ebben nincsenek benne az iskolai közösségi szolgálatosok, hiszen az ő jelenlétük nem klasszikus önkéntesség, hanem annak az „előszobája”. A diákok számára ez egy kötelezettség az érettségi megszerzéséhez, viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kialakuljon az önkéntes-szemléletet a fiatalokban, és jellemző is, hogy a közösségi szolgálatuk végén itt is maradnak az alapítványunknál önkéntesként. A korosztály teljesen vegyes, a középiskolásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályon át mindenki megtalálható a segítőink között, és jellemző a családi önkéntesség, amikor a szülők a gyerekeket hozzák magukkal a szolgálatra, és a szabadidejükben együtt tesznek valami jót. Hosszú távon az a célunk, hogy földrajzilag kiterjesszük az önkéntességet Kárpát-medence-szerte, és akár a határon túli területeken is tudjunk segítséget nyújtani ilyen formában. Fontos idei célunk még, hogy fejleszteni tudjuk önkéntes honlapunkat, és továbbra is a szervezet általános célja, hogy a társadalmi felelősségvállalás útján példát mutassunk a társadalomnak. A Szeretethíd erre egy jó példa és teljesen egyedülálló az országban, hogy két napon keresztül egyszerre mozgat meg tizenötezer embert, ez a program így valóban hidakat építhet a társadalomban. Amire figyelmet kell még fordítanunk, hogy egyre nagyobb szervezet vagyunk, a régi, elfáradt, illetve az új belépő munkatársakat is edukálni kell az önkéntes-fogadás gyakorlatára, hogy egyáltalán felismerjék és jelezzék, ha segíteni tudna egy önkéntes a szolgálatukban. Hosszú távon tehát célunk, hogy minden szolgálati helyünkön és minden ágazatunkban legyenek jelen az önkéntes segítők.