Közeledjetek! A párkapcsolatok dinamikájáról szóló könyvet ajánlunk

Életünk legfontosabb személyeihez való kötődésünk alapvetően meghatározza kapcsolatainkat, párkapcsolatunkat is. Finom, nem mindig tudatos motívumokról van szó, amelyek mégis örömtelivé vagy nehézzé tehetik a házaspárok életét. Hogyan lehet a házastársi kapcsolaton belül megtalálni azt a közelséget, amelyben valóban mindkét fél szeretve érezheti magát? Milyen hatással van a férfi- és a női szerepek változása a házastársi kapcsolatra? Megmaradhat-e a szenvedély egy életen át? Mi köze van egymáshoz a hitünknek és a kapcsolatunknak? Ezeket a kérdéseket feszegeti a párkapcsolat dinamikájáról szóló könyvében Szőke Attila Szilárd és Szőke Etelka, akik házastársak és munkatársak is.

A témák feldolgozásában segítenek a fejezetek végén található kérdések. A Baranyai (b) András illusztrációival készült kötetet ajánljuk pároknak és csoportoknak, egyházi házaspárköröknek.

Részlet a könyvből:

„Jártunkban-keltünkben az utcán láthatunk olyan idős házaspárokat, akiken valami miatt megakad a szemünk. Mintha az idő múlása nem tette volna őket fásulttá, egymás és az élet iránt közömbössé. Ősz hajú, idős férfi viccelődik és csipkelődik a feleségével, aki még mindig jól tartja magát, igényes, ámbár az öregségét nem tagadja le, és képes sok idő után is derűsen nevetni a férje mókázásán. Van valami ezekben a röpke pillanatokban, ami azt üzeni, hogy lehetséges így élni. Lehetséges idős korra, akár 30-40-50 év után is vonzalmat, szeretetet érezni egymás iránt, nem kell, hogy meggyengüljön az összetartó erő. […] Próbáljuk megfejteni tehát ezt a titkot: hogyan létezhet két egymásnak ellentmondó szükséglet, egyáltalán van-e értelme ennek az önellentmondást hordozó szóösszetételnek, hogy szenvedélyes házasság? Hiszen amikor biztonságra, meghittségre, hosszú távú kapcsolatra vágyunk, a másikban a barátot keressük, amikor viszont kalandra, izgalomra, meglepetésekre éhezünk, akkor szeretőre van szükségünk. Egyesülhetnek ezek a szélsőségek, vagy két külön nőre/férfira kell igényt tartanunk? Meleg otthonra vágyunk, de kalandos utazásra is. Kiszámíthatóságra, ugyanakkor újdonságokra. Működhet a kettő együtt és egyszerre? Ezt hívja a párkapcsolati tudomány a szexuális intimitás paradoxonának. Amíg a szeretet közelségre törekszik, csökkenteni akar mindenféle távolságot a felek között, addig a szenvedély, a vágy az eltávolodásból nyeri energiáját, és igényli a társ egészen más voltát, karakteres különbségét. Lehet egyszerre a legjobb barátom az erotikus partnerem is?”

 

Szőke Attila Szilárd – Szőke Etelka

KÖZELEDJETEK! – A párkapcsolat dinamikája

Méret: A/5

Oldalszám: 240 oldal

Kiadás éve: 2020

Kiadó: Magyarországi Református Egyház Kálvin Kiadója

A könyv online is megrendelhető ITT.