Közel kilencezren építették a Szeretethidat 2021-ben

Immáron 13. alkalommal szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Szeretethíd elnevezésű programját. A kétnapos önkéntes akcióra idén – a pandémiás helyzet ellenére – közel kilencezren regisztráltak határainkon innen és túl.

A Magyar Református Szeretetszolgálat május 14-15-én szervezte meg Szeretethíd elnevezésű önkéntes programját. A Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokra – a pandémiás helyzet ellenére – 8601-en regisztráltak. A legtöbben a szabadban végeztek valamilyen önkéntes aktivitást, úgy mint szemétszedés, parkrendezés, kerítésfestés, felújítási munkálatok, de voltak, akik süteményt sütöttek vagy énekszóval köszöntötték az idősotthonok lakóit. Az időjárás nem mindig volt kegyes önkénteseinkhez a két nap során, de így sem adták fel.

Véradás és állatkerti aktivitások a fővárosban a Szeretethíd első napján

A fővárosban, a Szeretethíd nyitányaként véradást szervezett a Magyar Református Szeretetszolgálat a Magyarországi Református Egyházzal közösen. A Szeretethídon vért adott Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke, a Szeretethíd egyházi fővédnöke is.

„Mi ismerjük az életnek azt a nagyon mély titkát, hogy mindig mások szeretetéből élünk. Ha azt akarjuk, hogy más is a szeretetből tudjon élni, akkor nekünk kell adni abból a szeretetből, amit mi is kaptunk. Ez az önkéntesség lényege, a legmélyén ez van. Ahogy az ősi hitvallásunk is mondja, mi hálából teszünk jót, nem azért, hogy az Isten szeressen minket, hanem azért, mert mi kaptunk és ezt tovább adjuk.” – hívta fel a figyelmet az egyházi vezető.

Juhász Márton, a Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója is rendszeres véradó, így püspök úr mellett ő maga is segítő karját nyújtotta.

“A véradás az önkéntesség egyik legszebb és legfontosabb formája, mely életeket menthet. A vírushelyzet miatt csökkent a véradóesemények száma, így ezzel együtt a véradók száma is. Jelen helyzetben különösen fontosnak éreztük, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség ezen formájára is.”- tette hozzá.

A Millennium Házában szervezett véradóalkalmon végül 44-en adtak vért, közülük négyen első alkalommal segítettek ily módon. A véradók ajándék belépőt kaptak a Millennium Háza Városliget története kiállítására, amit az intézmény ajánlott fel.

A véradás mellett a Fővárosi Állat- és Növénykertben is szorgoskodtak önkénteseink, akik az állatkert padjainak megszépítésében jeleskedtek. Az MRSZ-es csapathoz csatlakozott Tenki Réka Jászai Mari-díjas színésznő is, aki a Szeretethíd idei világi fővédnöke volt.

„Mindig is fontosnak tartottam, hogy figyelemmel legyek a szűkebb és tágabb környezetemre. Mióta gyermekeim vannak, még jobban érdekel, hogy mit hagyok magam után a jövő generációi számára. Az önkéntesség az egyik legkézzelfoghatóbb formája annak, hogy jó példával járjak elől, és tevékeny részese legyek egy élhetőbb jövő kialakításának.” – mondta el az Örkény Színház művésze.

Bibliai idézet fogadja a debreceni vasútállomásra érkezőket

A Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni önkéntesei idén a Nagyállomás lépcsőinek lefestését vállalták a program keretén belül. A szeretet himnuszának – Pál apostol első levele a korintusiakhoz, 13. fejezet – sorai kerültek fel a lépcsőfokokra, a másik oldalon pedig debreceni kötődésű írók, költők neveit örökítették meg.