Koronavírus: így segítünk

A kialakult veszélyhelyzet kapcsán a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány (továbbiakban MRSZ) folyamatosan reagál a felmerülő szükségletekre, ezért a szervezett keretek között működő adománykoordinációs és szociális tevékenységén felül új programokat is indított. Szeretetszolgálatunk eddig több, mint 48 millió forint értékben nyújtott segítséget, több mint ötezer, a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került családot, illetve több ezer intézményi ellátásban részesülő idős személyt segítve ezáltal. Megnövekedett számú igények érkeztek mind a lakosság, mind a települési önkormányzatok, roma nemzetiségi önkormányzatok, illetve szociális-és egészségügyi intézmények részéről.

Adománykoordinációs területén az alábbi adományok kerültek kiosztásra:

  • Rehabilitációs foglalkoztatás, közfoglalkoztatás keretében, valamint munkatársak és önkéntesek által varrt szájmaszkot (több mint 5000 db), továbbá adományként kapott, illetve vásárolt sebészeti szájmaszkot (több mint 90.000 db) osztottunk ki. Ezekből bentlakásos szociális intézményekbe 23.100 darabot juttattunk el, több magyarországi nagyvárosban (Budapest, Debrecen, Szeged, Nyíregyháza) a tömegközlekedők számára 11.000 darabot osztottak ki a Szeretetszolgálat önkéntesei, illetve a kijárási korlátozások enyhítése kapcsán 27.000 darab maszkkal segítettük az összes hazai református gyülekezeti közösséget, mely adomány eljuttatásában a GLS futárszolgálat volt alapítványunk segítségére. 27000 darab maszkot juttatunk el a trianon 100. évfordulójának emlékéhez kapcsolódóan az összes határon túli területre. Az NHKT által nyújtott támogatás terhére 10.000 db arcvédő pajzsot gyártottunk, amelyekből az NHKT tagszervezeteinek 500-500 darabot adtunk át, a Bethesda Gyermekkórház, valamint a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda által fenntartott intézmények részére 2000 darabot, ezen túl országszerte további száz szociális-és egészségügyi intézményt segítettünk, valamint határon túli (erdélyi és kárpátaljai) intézményeket támogattunk.
  • Immunerősítő készítményekből és vitaminokból (2850 db Béres Csepp, CaliVita 1300 db) eddig több, mint 70 intézmény részére juttattunk el adományt, illetve az idős és/vagy krónikus betegséggel küzdő magánszemélyek részére adott élelmiszercsomagokba is került az adományból.
  • Gazdálkodók felajánlásai révén friss zöldségből és gyümölcsből több mint 5 tonna került kiosztásra.
  • Tartós élelmiszercsomagok – melyeket a gyűjtésekből rendelkezésre álló élelmiszerkészletekből és az NHKT által nyújtott támogatás terhére biztosítottunk – eddig több mint 30, Szeretetszolgálatunkhoz forduló szervezet, intézmény, önkormányzat tömeges adománykérelemét tudtuk teljesíteni, melyek elbírálása és teljesítése folyamatosan biztosított. Az igények csak ezen kérelmek esetében meghaladják a 2300 csomagot, valamint folyamatosan zajlanak az egyéni kérelmek teljesítése is országszerte, melyekhez kapcsolódóan eddig közel 1000 csomag került kiosztásra magánszemélyek részére. További 1310 csomag, 50 közreműködő szervezeten keresztül került kiosztásra. Ezen a területen is nagysegítséget jelent a GLS szolgáltatása, hiszen rövid időn belül tudjuk a segítséget eljuttatni bárhová az országban.
  • Adományba kapott (Domestos, Caola) fertőtlenítő és tisztítószerek 70%-ban intézmények részére kerültek kiosztásra, a lakosságot az NHKT támogatás terhére beszerzett élelmiszercsomagok mellett mosószerrel, szappannal, tisztítószerekkel segítettük.
  • Alapítványunk 23 millió forint értékben szerzett be védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket a Református Diakóniai Intézmények Egyesülete (REDIE) részére. Nem csupán a beszerzést, de a kiszállítást is az MRSZ végezte.

A szociális fejlesztések területén elindultak programjaink:

  • Kártyaadományozási programunk keretében gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani azoknak a váratlanul nehéz helyzetbe került családoknak, akik számára a mindennapi alapszükségletek biztosítása került veszélybe. A pilot program keretében, a pénzügyi világ technológia fejlesztéseit hasznosítva 120 darab érintésmentes technológiával működő, előre feltöltött bankkártyát adományoz Szeretetszolgálatunk 120 család részére 3 hónapra, melyekre egyesével havonta 10.000 forintot töltünk fel. Az innovatív programhoz kapcsolódóan a 120 család háztartási naplót is készít az MRSZ mentoraival közösen, melyek a későbbiek során egy kutatás alapjául fognak szolgálni.
  • Összefogás keretében létrejött az onkentesmentoralas.hu weboldal, hogy a veszélyhelyzet kapcsán nehéz helyzetbe került diákoknak nyújtson segítséget. A Magyar Református Szeretetszolgálat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság– és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézete (KRTK-KTI) és a hashtag.school azért fogott össze, hogy országos szinten segítsen egymásra találni azoknak, akik mentorálni szeretnének és akiknek mentorálásra van szükségük.
  • Vidékfejlesztési programunk keretében eddig 100 család részére juttatunk vetőmagcsomagokat és biztosítunk eszközöket a háztáji gazdálkodáshoz.

„Kérünk titeket, testvéreink, intsétek a tétlenkedőket, biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez!” (1Thessz 5,14)