Könyvajánló – Imaséták

Különleges és egyre népszerűbb formája a vezetett imádságoknak az imaséta. Ezek gyülekezeti táborokban, csendesnapokon, egyházi rendezvényeken az Istennel való beszélgetésre kínálnak alkalmat. A résztvevők az állomásokon igék, idézetek, egyszerű, de mély gyakorlatok segítségével merülhetnek el az imádságban.

Miben tér el az imaséta a saját belső szobánkban elmondott imádságoktól? Leginkább abban, hogy több érzékszervünkre hat egyszerre. Látjuk a kihelyezett tárgyakat, kezünkbe vesszük, megtapintjuk őket, vagy halljuk a keresztyén dalok szövegét, érezzük a lábunk alatt a fű selymességét, esetleg a szánkban egy darabka csokoládé édességét. Divatos szóval élve az imaséta egyik fő jellegzetessége az interaktivitás. Ez azonban sohasem öncélú, hiszen nem az élményen van a hangsúly, hanem az átélésen. Éppen ezért a szerkesztő olyan imasétákat válogatott össze, ahol az imádság van a főszerepben, minden más ezt segíti elő. Az imaséta Isten jelenlétébe szeretne vezetni, segít kizökkeni rutinszerű imádságainkból és rácsodálkozni a könyörgés vagy hála sokféleségére, mélyebb közösségbe hív Istennel. Mindez természetesen csak akkor valósul meg, ha az imaséta jól felépített, igényesen kivitelezett és imádságban fogant meg a szerző lelkében. Csak akkor érdemes belevágnunk egy imaséta szervezésébe, ha elég időnk és energiánk van hozzá, és rendelkezésre állnak vagy beszerezhetőek a szükséges eszközök.

Ez a válogatás 23 imaséta leírását és a megvalósításukhoz szükséges instrukciókat tartalmazza. Vannak egyedül járható és házaspárok, gyermekek, családok, vagy nagyobb csoportok számára készített imaösvények is, de lelkészek és munkatársi közösségek lelki épülésére valót is találunk közöttük.

A könnyebb felhasználhatóság érdekében az imaséták állomásainak szövege letölthető a Kálvin Kiadó honlapjáról: https://kalvinkiado.hu/letoltesek/category/21-imasetak.

MISKOLCZI ENIKŐ (szerk.): IMASÉTÁK
Oldalszám: 120 oldal
Méret: A/4
Kivitel: kartonált
Kiadás éve: 2021

A kiadvány megrendelhető a Kálvin Kiadó honlapjáról.