Könyvajánló – Bajcsi Norbert: Szenvedéllyel. Utam a drogoktól a velünk élő Istenig

Egy felépült drogfüggő története ez a könyv, az ő nehéz, szinte reménytelen gyerekkoráról, bűnözésről, börtönökről és szabadulásról. Norbi számára a szabadulás nemcsak és nem elsősorban a rácsok nélküli életet jelenti, hanem azt a belső változást is, amit az hozott el, hogy megtalálta Istent, megtért, és keresztény életet él. Jelenleg egy építési vállalkozó józan brigádját vezeti, és mellette önkéntesként segíti mások felépülését. Önéletrajzában nem szépíti a múltat, de a jelent sem – őszintén vall küzdelmeiről, örömeiről, és életének legmélyebb pontjairól is.

Nerada Mátyás, Bajcsi Norbert mentora így ír szenvedélybetegségről és gyógyulásról (részlet a könyv Előszavából):

Minden szenvedélybeteggé lett függő ember lelki értelemben üres és éhes. Norbi lelke is üres volt és éhes. Egyetlen függő sincs, aki ne ezt a kibírhatatlan lelki éhséget akarná enyhíteni, akár csak ideig-óráig. Bármivel, csak csillapítsa a fájdalmakat, és enyhülést hozzon. Mi okozza ezt a kibírhatatlan fájdalmat? Elsősorban az elsődleges kapcsolatok betegsége vagy a fontos kapcsolatok hiánya. Az, amikor azt érzem, nem kellek senkinek, amikor senki számára nem fontos a létem, amikor akarok lenni valaki, de fogalmam sincs, miként lehetek azzá, amikor nem vagyok képes úrrá lenni bizonyos helyzeteken, vagy befolyásolni a dolgaim alakulását.

Ebből az következik, hogy a függőség ellentéte a kapcsolat. A kapcsolat, amelyben fontosnak élhetem meg magam, amelyben számítanak rám, amelyben bízhatok, és bíznak bennem. A kapcsolat, amelyben az lehetek, aki vagyok, és mégis elfogadnak. A kapcsolat, amelyben nem a teljesítményem az első mérőeszköz, amelyben kérhetek és kapok segítséget. A kapcsolat, amelyben kitűzhetek valóságos célokat, és van számomra egy odavezető út is, amelyben meg tudom mondani, mikor és miért jöttem, amelyben mások számára is érték az elvégzett munkám, és amelyből használható tudással indulhatok el a saját élhető életem építése irányába a valódi változás útján és a hosszú távú absztinencia felé. A kapcsolat, amelybe visszavárnak, és amelybe bármikor hazamehetek.

 

A könyvet Szigeti László szerkesztette, és a Református Drogmisszió támogatásával a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg 2023 tavaszán. Megrendelhető a Kálvin Kiadó webáruházában.

Formátum: A/5

Méret: 135×197 mm

Kötés: kartonált

Oldalszám: 188