„Jóval többet kapnak az ösztöndíjasok, mint amit várnának”

A Magyar Református Szeretetszolgálat az elmúlt évben új szintre emelte Nyilas Misi Ösztöndíjprogramját. Az Újratöltve alprogramba korábbi ösztöndíjasok jelentkezhetnek, akik munkáját három éven keresztül szakmai és pénzügyi mentorok is segítik, ezzel is irányt mutatva a karrierépítés, a tudatos pénzügyi gazdálkodás, az önmenedzsment felé. Erdélyi Imre közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd projektmenedzserként vállalt szerepet Európai Uniós projektekben, jelenleg pedig New Yorkban dolgozik az ENSZ menekültügyi szervezeténél. Munkája mellett a tehetséges Kollár Martint mentorálja, aki zenei kategóriában nyerte el Szeretetszolgálatunk Nyilas Misi Ösztöndíját.

Hogyan került kapcsolatba a Szeretetszolgálat Nyilas Misi Ösztöndíjprogramjával?

Jóbarátom, Tapaszti Attila (a Magyar Nemzeti Bank vezető portfóliókészítője – a szerk.) ajánlotta figyelmembe a programot. Ő szintén mentorkodik, és javasolta, hogy ha van hozzá kedvem, akkor próbáljam ki magamat ebben a szerepben. Korábban nem vettem részt hasonló feladatban, de nagyon tetszett a lehetőség. Úgy voltam vele, hogy hátha vissza tudok adni abból a sok dologból, amit életem során megtapasztaltam, és ezekkel a tanácsokkal hozzájárulhatok egy fiatalember tudatos életvezetéséhez és karrierépítéséhez.

Pontosan milyen területeket ölel fel a pénzügyi mentorálás?

Ez szerintem minden mentornál más, hogy milyen gyakorisággal beszél vagy találkozik a saját mentoráltjával. Nálunk úgy alakult Martinnal, hogy majdnem heti rendszerességgel beszélgettünk egy időszakban videóhíváson keresztül. Az egész pénzügyi mentorálásnak az a célja, hogy adjon egyfajta gazdasági, pénzügyi tudatosságot ezeknek a fiataloknak, hiszen a gimnáziumban vagy középiskolában ilyen jellegű tanórák nincsenek. Arra próbálkoztam meg, hogy adjak neki egyfajta világlátást, hogy milyen az, amikor közgazdaságtanilag közelítünk meg hétköznapi problémákat, kihívásokat. Kezdtünk egyszerűbb témákkal, hogy hogyan válasszon magának bankkártyát, hogyan kell számlát nyitni, aztán elindultunk mélyebb témák irányába, lépesről lépésre eljutottunk odáig, hogy miként működik a kereslet-kínálat logikája egy piacon. Próbáltuk a kérdéseket életszerű példák mentén átbeszélni. Amikor az albérlet keresésről beszélgettünk például, megnéztük, mik azok a kockázati tényezők, amiket számba kell vennie, valamint, hogy hogyan tud felállítani egy preferenciarendszert magának, ami alapján mérlegelni tudja azt, hogy az a lakás megfelelő lesz-e neki vagy sem. Máshogy fogalmazva azt magyaráztam el neki, hogyan tud egyszerűen jó döntést hozni egy ilyen komplex szituációban. Tehát elkezdtük a közgazdaságtani alapoknál, és ezt fokozatosan felépítettük egy színes játéktérré, amit majd alkalmazni tud az élet minden szegletében.

 

Mi alapján dőlt el, hogy Martin munkáját fogja segíteni?

A program szervezőitől kaptunk egy listát a fiatalokról, akik mindnyájan leírtak magukról pár mondatot. Úgy próbáltam választani, hogy hasonló legyen vagy legalább átfedés legyen kettőnk érdeklődési körei között. Martin csodálatosan tud gitározni, én pedig nagyon szeretem a gitárjátékot hallgatni, mellette pedig biciklizni is szeret, mi pedig sokat biciklitúrázunk a feleségemmel. Januárban kezdtük el a közös munkát, és közel 8 hónapon át támogathattam Martint a tudatos élet és tudatos pénzügyi tervezés felé vezető útján.

Mit gondol, miért érdemes jelentkezniük a fiataloknak a Nyilas Misi Ösztöndíjra?

Nyilvánvalóan nagy segítséget jelent a fiatalok számára az anyagi segítség, de szerintem az igazi hozzáadott értéket a szakmai mentorálás jelenti. Igazi nagy nevekkel találkozhatnak, olyanokkal, akikkel még egy nem hátrányos helyzetű fiatal is nehezen tudna találkozni. Óriási pozitívumnak látom, hogy bevezették a pénzügyi mentorálást is a programban. Igazából a pénzügyi mentorálás talán nem is a legjobb kifejezés, hiszen ezen jóval túlmutat ez a szolgálat. Megismertem Martint, láttam, hogy mi az, amiben segítségre van szüksége, láttam, hogy ez nem csak gazdaságtani okítás lesz, hanem gyakorlatilag az életre való rálátását kell próbálnom bővíteni. Én külföldön élek, így egy teljesen új színt tudtam hozni az életébe, hogy például én hogyan élem az életem a hazámtól távol, hogyan hoztam meg és hozom meg a döntéseimet, milyen tanulságokat vontam le az elmúlt 20-25 évből. Ez jóval több volt, mint elmagyarázni, hogyan működik a közgazdaságtan világa. A nyár folyamán végre személyesen is tudtam találkozni Martinnal, ez számomra óriási élmény volt, hiszen azelőtt csak a monitorjainkon keresztül ”találkoztunk”. Arra szeretném buzdítani a fiatalokat, hogy legyenek nyitottak, merjenek vállalkozni és jelentkezni erre az ösztöndíjra, hiszen jóval többet kapnak a diákok, mint amennyit az elején várnának.

 

Interjút készítette: Lucski Zsófia