Heti útravaló – 51. hét

„A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt! Az Úr közel!” Fil 4,5

A szelídség gyakorlására, annak megélésére az adventi időszak egy tökéletes alkalom, hiszen a csomó készülődés okozta stressz miatt hamar elszabadulhatnak az indulatok. Olyankor könnyen a szelídség helyett éppen az erőszakosság kerül felszínre az emberben. Elég, ha a hosszú, tömött sorokra gondolunk a bevásárlóközpontokban. Valaki már magától a sorban állás gondolatától is elveszti a türelmét. Sok minden késztet ilyenkor az ellenkezőjére, de adventben éppen hogy a szelídséget, az egymásra való odafigyelést kellene még inkább gyakorolnunk!

Az apostol tanítása, buzdítása nem csak erre az ünnepi időszakra vonatkozik, de talán ilyenkor érezzük a legjobban annak szükségét. Azt mondja: „a ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt.” Nem arra buzdít, hogy tanítsátok az embereket, hogyan éljenek szelíden, hanem arra, hogy ti magatok mutassatok példát. A rohanó és egymást fellökő, tolakodó, beszólogató világban legyetek ti, Isten gyermekei, Jézus Krisztus követői, akik példával jártok elől. Karácsony ünnepe akkor válik valóban a béke ünnepévé, ha Isten békessége, Jézus Krisztus lakik a szívünkben. Amíg Őt hanyagoljuk, amíg Őt mellőzzük, addig könnyen felülkerekedik rajtunk a szükségtelen idegeskedés, vagy az indokolatlan haragvágy. Ám minden feszült helyzetben, ha Őrá hagyatkozunk, ha rábízzuk magunkat, mondván: „Uram, sok ez nekem, nem bírom el és olyan szívesen kitölteném valakin a haragom, a fájdalmam, a megbántottságom, de kérlek, inkább te adj békét a szívembe, megbocsátást, elengedést.”

„A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt.” A szelíd ember, aki nem enged a bosszúvágynak, ő igazán megérti, mit jelent az, hogy az Úr közel. Mert Krisztus közelében válhatunk szelídekké! Ő formál át bennünket szelíd gyermekeivé! Aki a szelídségben példával járhat mások előtt, azért teheti, mert ott van vele Jézus Krisztus is, aki a békesség útján vezeti.

Adventben Jézus Krisztus hozzád is közelebb szeretne kerülni, a te életedbe is békességet szeretne hozni!