Heti útravaló – 50. hét

„Mivel tehát ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket.” 

2Kor 7,1 

Akár merre nézünk adventkor, azt látjuk milyen sokan és milyen sokféleképpen készülnek a karácsonyra. Megannyi fényárban úszó otthon, hosszú sorok a kasszáknál, ünnepi menü tervezés, ajándékok kiválasztása. Ebből a sok mindenből az látszik, hogy az embereknek fontos az ünnep, fontos az év ezen szakasza. A kérdés csupán az, hogy miért annyira fontos? Hogy lenyűgözzünk másokat? Hogy emlékezetessé tegyük azt a családtagoknak? Hogy megéljük azt a bizonyos „karácsonyi hangulatot”?  

Olyan jó lenne, ha a karácsony valóban az ünneplésről szólna. Nem önmagunk, vagy a fa, vagy az ajándékok ünnepléséről, hanem a megszületett Király, Jézus Krisztus ünnepléséről. Ha így szeretnénk készülni, akkor egy másfajta készülődésre van szükség. Az igében azt olvassuk, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól. Sokszor úgy van vele az ember, hogy ha az egyikre hangsúlyt fektet, akkor megfeledkezik a másikról. Pedig ugyanúgy szükség van a testi, mint a lelki megtisztulásra. Miért is fontos erről adventben beszélni? Azért, mert karácsonykor nem akárki jött el erre a világra. Nem mindennapi király, hanem a mindenség Királya! Egyáltalán nem mindegy hogyan megyünk elé, hogyan érkezünk meg hozzá. Mikor az ember ünnepségre készül, akkor szépen felöltözik, készül rá. Karácsonykor nem csak a testünket, de a lelkünket is ünnepi öltözékbe kell bújtatni. Megtisztítani magunkat mindazoktól az indulatoktól, melyek a test vágyait előbbre helyezik az Isten tiszteletével szemben.  

Készülésünket azzal tudjuk megkoronázni, ha mindezek nem megszokásból, nem más emberek nyomására valósulnak meg, hanem valódi Istenfélelemből, valódi hitből.  

Ne azért akarjunk karácsonyra méltóképp készülni, mert így illik, hanem azért, mert ott a szívünkben az vágyakozás, ami egykor a pásztorok és bölcsek szívében is egyaránt jelen volt: hogy találkozzanak a világ Megváltójával, Jézus Krisztussal.