Heti útravaló- 36. hét

„A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése. De mindezt valóban tegyétek is, mert tudjátok az időt, hogy itt van már az óra, amikor fel kell ébrednetek az álomból. Hiszen most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk.” Róm 13,10-11

Más egyvalamiről beszélni és más meg is tenni azt, amiről beszélünk. Pál apostol cselekvésre buzdítja a római gyülekezet tagjait. Azoknak, akik már hallották a tanítást, már a szívükben el lettek vetve az Ige magvai, ideje, hogy azok kicsírázzanak. Ideje, hogy fává nőjenek és gyümölcsöt teremjenek. A lélek gyümölcseit, a szeretet gyümölcseit. Mert minden hitvallásuk, minden tanításuk mindaddig nem éri el a célját, amik ők maguk nem kezdik el azt gyakorolni.

A szeretetlenség nagyon régi kór, ami jelen van a világban. Sokakat megfertőz, könnyen terjed, de már egy ember is útját tudja állni. Pál erre buzdítja az övéit, hogy terjesszék azt a szeretetet, amit ők maguk Krisztustól kaptak. Az Ő szeretetével feltöltekezve lesz képes az ember még az idegent, a felebarátot is szeretni. Krisztus nem csak a szeretet parancsát hintette el az övéi szívében, hanem Ő maga a szeretet. Ebből meríthetünk mi is, Tőle vehetjük a bátorságot, hogy feltétel nélkül szeressük egymást.

Pál úgy is fogalmazhatott volna, hogy nincs mire várni. Akiket megszólított a Szentlélek Isten, akiket elhívott Krisztus, már nincs miért várniuk, hogy betöltsék a szeretet törvényét. Mert bár nem tudjuk sem napot, sem az órát, de napról napra, óráról órára, egyre közelebb az üdvösség. Valóban, mi magunk is elmondhatjuk, nincs mire várni. Ideje felébredni, ahogy Pál írja, és tenni azért, nehogy belefulladjon a világ a szeretetlenségbe.

Töltekezzetek fel Krisztus szeretetében! Így lehet erőnk arra, hogy egymás hiányosságait szeretetben elhordozzuk. Így lehet erőnk arra, hogy még ahhoz az emberhez is legyen néhány jó szavunk, akivel talán korábban haragban álltunk.

Legyetek a Szeretet követei!