Hálaadás napja

„De az Úr szeme ügyel az istenfélőkre, akik szeretetében bíznak. Megmenti őket a haláltól, éhínség idején is megtartja életüket.”

Zsolt 33,18

Augusztus 20-án számos helyen a Kárpát-medencében megvágják az „új kenyeret”. Azt a cipót, aminek lisztje az idén learatott búzaszemekből lett őrölve. Egyházi közegben ez a hálaadás napja, amikor is hálát adunk az idei év terméséért, Isten megtartó szeretetéért.

2022. nyara különösen is száraznak bizonyult. Újabb teherként élhettük/élhetjük meg a folyamatosan dúló háború és az egyre több helyen újonnan felbukkanó koronavírus mellett. Így egyáltalán nem meglepő, ha valakiben felmerül az a kérdés: ennyi teher és megpróbáltatás mellett mi az, amiért hálásak lehetünk Istennek?

Ha az emberrel történik valami rossz dolog, akkor hajlamos arra, hogy minden más egyebet mellőzön, aztán csak és kizárólag terhére/terheire koncentráljon. Minden más a háttérbe kerül. A betegségtől való félelem, a dráguló élelmiszerárak, a szomszédban zajló háború is mind-mind ilyen terhekké válhatnak az életünkben, amik mellett talán észre sem vesszük mi mindenben vagyunk, lehetünk gazdagok. Lehet valakinek a szíve félelmekkel van tele, de van egészsége. Hála legyen az egészségért! Lehet valaki jelenleg is betegségtől szenved, de vannak gyermekei, vannak unokái. Hála legyen a családért. Lehet valaki borzalmas heteket, hónapokat élt át, kimondhatatlan szörnyűségeket, de túl van rajta, az Úr megőrizte életét. Hála legyen az életért.

Idén augusztus 20-án talán egy kicsit nehezebb a háláról, a hálaadásról beszélni, de ma is, most is van miért hálát adni. Sokkal kevesebb lett a termés, mint az előző években? Még azért a kevésért is hálát adhatunk Istennek, hiszen a szárazság ellenére Ő azt a keveset is megáldotta és megadta nekünk.

Adjunk ma hálát Istennek, aki mindezidáig megtartott és megmentett bennünket! Még ha sok minden reménytelennek is érződik, még sem kell aggódnunk, nem kell rettegnünk mind attól, ami még ránk vár, mert az Úr szeme ügyel az istenfélőkre, azokra, akik szeretetében bíznak!