Heti útravaló – 31.hét

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.”

Mt 5,9

A békesség az a valami, amiről sokat beszélünk, hogy milyen nagy szükség lenne rá, de valójában nem igazán törekszünk arra, hogy elősegítsük azt. Sőt, valójában vágyunk mi igazán a békességre? Nem csak a háborús konfliktusokra gondolok, hanem úgy egyáltalán, mindenféle konfliktus megszüntetésére. Még mielőtt bárki kapásból rávágná, hogy „naná”, gondolkozz egy kicsit azon, megtörtént-e már, hogy egy veszekedés során már csak azért se adtál a másik félnek igazat, nehogy ő jöjjön ki győztesen? Vagy ha választani kellett egy akciódús, lövöldözős film, vagy egy másik kevésbé akciódús, „unalmasabb” film közül, melyiket választottad? Szoktál-e háborús, lövöldözős játékokkal játszani? Az élet milyen sok területén van jelen a békétlenség! Szinte észre sem vesszük mennyire beivódott a mindennapjainkba. És még mindig csodálkozunk azon, hogy az emberek sok esetben milyen nehezen viselik el egymást. Ennek az az oka, hogy vágyunk a békességre, csak nem szeretjük azt. Holott egy békés világban, mennyivel másabb lenne élni.

Jézus azt mondja: boldogok, akik békét teremtenek. Kiből válhat béketeremtő? Azokból, akik már maguk is békességre leltek. Érthető, hogy olyan valaki nem lehet a béke hírnöke, aki maga is mindenkivel perlekedik. Ahhoz, hogy magunk békességre leljünk és magunkkal is megbékéljünk, találkoznunk kell a békesség egyedüli forrásával, Jézus Krisztussal. Ézsaiás könyve 9. fejezetében ezt olvassuk róla: „Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az Ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” Jézus az Ő egyszeri tökéletes áldozatával nem csak bennünket békéltetett meg az Ő Atyjával, hanem képes szívünk békétlenségét is lecsillapítani. Miután megtörtént ez a gyógyító találkozás Vele, akkor leszünk képesek szolgálatba állni és magunk is békére inteni másokat.

Kicsit lehet félreérthető a fordítás, „akik békét teremtenek”, mert nem mi teremtjük meg azt, nem mi vagyunk azok, akik a békesség forrásai, hanem mi az Istentől származó békét közvetítjük, így Jézusról teszünk bizonyságot általa. Más szóval, Isten béketeremtő eszközévé válunk, mint Isten fiai, gyermekei. Ezért lehetnek boldogok mindazok, akik békét teremtenek, mert ők ennyire szoros kapcsolatban állnak Istennel, így nem csak békét visznek, közvetítenek, teremtenek, hanem maguk is békességre lelnek!

Ma, a Béke vasárnapján imádkozzunk azért, hogy minél többen béketeremtővé váljanak ezen a világon!