Heti útravaló- 30. hét

„Jézus így válaszolt nekik: Bizony mondom nektek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nem csak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! – az is meglesz. És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.” Mt 21,21-22

Amerikai filmekben gyakran elhangzik ez a mondat: „Itt már az ima sem segít!” Pedig az imában hatalmas erő lakozik. Mert az imán keresztül egy közvetlen kapcsolat jön létre Isten és az ember között. Kapcsolat, mely erőtől duzzad, ami felüdít, ami békét szül a szívekben.

Az ima nem a vallási élet része. Az ima, a keresztyén ember mindennapjainak a része. Egy beszélgetési lehetőség, amikor az ember szavakkal, vagy gondolatokkal teremtő Istenéhez fordul. Az ima egy szent pillanat, amikor Isten és ember között hirtelen eltűnnek az akadályok, leszűkülnek a távolságok.

Az ima egy őszinte beszélgetés Istennel. Van, hogy olyat mondunk, amit talán magunk sem gondolunk komolyan, de felesleges lódítani, Isten a szívünk mélyére lát.

Az imában hálát adunk, bűnbánatot tartunk, kérünk, vagy csak szimplán elmondjuk, mit érzünk, mit szeretnénk. És azt mondja Jézus, ha kértek valamit, és azt hittel teszitek, kételkedés nélkül, akkor megadja nektek Isten.

Talán volt már olyan érzés benned, hogy Isten miért nem hallgatta meg az imádat. Meghallotta Ő. Sőt, nagyon sok imát meghall. Sok emberrel ellentétben Ő valóban egyszerre több dologra is oda tud figyelni. De érdemes azon elgondolkodni, hogy azt az imát tényleg átjárta az élő hit?  Abban a kérésben ott volt a töretlen hit. Nem volt benne egy szem kétely sem? El tudtam ezt mondani Jézussal együtt, hogy: mindazonáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tiéd?

Az ima nem olyan, mint az üdítős automata, ahova bedobjuk a pénzt, és megkapjuk a kért, választott italt.

Az ima odafordulás a világot kézben tartó Isten felé. Az imában kérhetjük, hogy megleljük a helyünk abban a bizonyos tervben, arra az útra lépjünk rá, amit Ő szánt nekünk. Az ember választhat másik utat is. Sokan meg is teszik. De áldás csak ott van, amit Isten szán az embernek.

És végül az ima a csodák megtapasztalásának eszköze is. Lehetőség átérezni Isten közelségét. Lehetőség a feltöltődésre, lehetőség a vigasztalódásra. Olyan változások megtapasztalására, melyet emberi bölcsesség, tudomány meg nem magyarázhat.

Bátran merjetek úgy kérni Istentől, hogy Ő tényleg képes hihetetlennek tűnő dolgokat is véghezvinni!