Heti útravaló- 29.hét

„De Jézus magához hívta őket, és ezt mondta: Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk. De közöttetek ne így legyen, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok, és aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mt 20,25-26

Mennyivel merőben más az, amit Krisztus mond attól, amit a világi értékrend közvetít. Hogyan lehet naggyá a szolga? Hogyan lehet első az, aki rabszolga? Teljesen bolondság ez a beszéd annak, aki Krisztus nélkül, a Mindenható Isten jóságos szeretete nélkül szeretne boldogulni ebben a világban.

Régen is, ma is sokan vannak, akik nem értenek egyet ezzel. Sőt, vannak, akik azt mondják a nagyság csak kitartó munkával, határozottsággal, törtetéssel érhető el. És ha kell, és szükséges, akár még embertársainknak is keresztbe teszünk, annak érdekében, hogy feljebb kerüljünk azon a bizonyos ranglétrán. Mert a földi nagysághoz társul a pénzbeli gazdagság, a dicsfény, pompa, a hatalom. De ez lenne az ember legfontosabb célkitűzése? Valóban erre kell törekednünk, ez jelenti a gazdagságot?

Jézus azt mondta, közöttetek ne így legyen. Ő mutatott egy utat az embereknek, amin érdemes járni. A szeretet útját. Egy olyan utat, ami egy teljesen más értékrendet közvetít, mint amivel talán nap, mint nap szembesülünk. Az, aki rálép erre az útra, az nem csupán ezzel a szeretettel lesz gazdagabb, hanem hirtelen érthetővé válnak ezek az ellentmondásosnak tűnő szavak: aki naggyá akar lenni köztetek, az legyen a szolgátok. Más szóval, ne hatalomvággyal forduljatok egymás felé, hanem alázattal, megértéssel, szeretettel. A haragra ne haraggal válaszoljatok, mert egy véget nem érő körforgásba csöppentek bele. Hallgassátok meg egymást türelmesen, mert sok konfliktus forrása, hogy nincs türelmünk egymást végighallgatni. Legyetek támaszai egymásnak, gondozzátok az erőtleneket, látogassátok a betegeket, mert ezt jelenti szolgának lenni. Ez az a szolgálat, amire Krisztus is hív bennünket. Keressétek az alkalmat, hogy jót tehessetek, mert aki mást felüdít, maga is felüdül!

Így lehetnek utolsókból elsők. Így lehet igazán gazdaggá válni, mert a valódi gazdagság nem a földi javaknak a birtoklása, hanem a mennyeieké, amikkel maga a Szentlélek Isten gazdagít meg bennünket, mint: béke, türelem, alázat, egymásra odafigyelés és szeretet.