Heti útravaló- 26.hét

„De Jézus azonnal megszólította őket, és ezt mondta: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” Mt 14,27

Ez a rövid Ige egy jól ismert evangéliumi történetben hangzik el. A tanítványok a tenger hánykolódnak erős szelek közepette. Nem túl kellemes viharban hajókázni. Még a biztos talajon sem kellemes a szabadban lenni egy-egy vihar közepette, talán az elmúlt időszakban volt is olyan, aki a saját bőrén megtapasztalta ezt. Na de ha még a talaj sem biztos! Maga a vég! A tanítványok is igencsak kétségbe lehettek esve, nem igazán tudták mihez kezdhetnének ebben az igencsak szorult helyzetben.

Aztán a hajnallal megérkezett a megoldás is Jézus személyében!

Először nem ismerték fel, sőt, kísértetnek nézték, így még nagyobb volt a félelmük. De ekkor megszólalt Jézus, az Ő nyugalmat árasztó hangján és ezt mondta: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Ez a rövid mondat mindent magába foglalt, amire most a tanítványoknak igazán szükségük volt!

  1. Bízzatok! Egy-egy nehéz élethelyzetben, fájdalmas órában, kétségekkel teli időszakban sokszor talán hiányzik a bizalom a szívünkből. Még ha hallunk is megoldási javaslatot, menekülő útvonalat, hallunk a gyógyulás lehetőségéről, olyan kétkedően állunk hozzá. Nem bízunk abban, hogy Jézus Krisztus ma is Úr, ma is van hatalma, ma is van beleszólása a világban történő eseményekbe. Pedig mennyire, hogy van! Neki van beleszólása a Te életedbe is, tud változtatni, tud reményt, bíztatást adni. De bízol-e igazán? Bízol-e benne annyira, hogy rábízd az életed? Bízol-e benne, hogy Ő a javadat szeretné, azt szeretné, hogy boldog legyél ebben az ajándékba kapott életben? Bízol-e az Ő útmutatásában, útbaigazításában?
  2. Én vagyok! Mennyivel könnyebb a szívünk, ha egy ismerős hangot hallunk, ha egy ismerős arcot láthatunk! Amikor betegágyon fekszik az ember, milyen jól esik, ha egy szívünkhöz közelálló szerettünk jön el meglátogatni. Jézusnak is legalább ennyire örülhetünk, mert ha Ő ott van, akkor jó kezekben van az életünk. Ha rábízzuk magunkat és nem másra, akkor Ő csodákat képes elvégezni, új lehetőségeket és reményt képes adni. Amikor nagyon mélyen vagy, amikor nagyon fáj valami, akkor Jézus melléd áll és azt mondja: Én vagyok, itt vagyok és megsegítelek, ha megbízol bennem teljes szívedből!
  3. Ne féljetek! Nap, mint nap nézünk szembe félelmetes, félelmet keltő dolgokkal. Munkahelyi krízis, anyagi csőd, megromlott egészség, reményvesztettség. Ezek mind-mind viharként támadnak az emberre és rengeteg félelmet gerjesztenek az ember szívében. De Jézus jött, megmutatta hatalmát a világnak, megváltotta ezt a világot és elküldte Lelkét, hogy a ma embere, a 21. század embere se legyen magában a viharban és azt mondja: ne féljetek! Ne féljetek, mert Ő nem a félelem lelkét adta nekünk, hanem az erő, szeretet és józanság lelkét.

Krisztus ott van a viharban, életed nagy viharában és nyújtja feléd kezét, mondván: Bízz, én vagyok, ne félj!