Heti útravaló- 2021/ 1. hét

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Jer 29,11

Mit mondjak, nem semmi év van mögöttünk. Ilyenkor az újév kezdetén az ember össze szokta szedni a gondolatait, összegez, mi volt rossz és mi volt jó az előző esztendőben. Azt hiszem idén, az idei összesítésnél a rossz dolgok jóval túlszárnyalják mennyiségben a jókat. De azért, ha visszagondolunk, szerintem mindenki fog találni jó dolgokat is 2020-ból. Olyanokat, amikre jó lesz a későbbiekben is visszaemlékezni.

Lezártunk egy évet, hajrá 2021! De mit tartogat számunkra az új esztendő? Igazán izgalmas kérdés ez! Sok helyről, sokféle véleményt olvashatunk, hallhatunk. Valakik azt mondják minden jobb lesz, mások, hogy még ennél is rosszabb dolgok várnak ránk. Nem tudhatjuk biztosra. Egy valamit azonban biztosan tudhatunk: Isten, aki Teremtő Úr, már látja és tudja mi vár ránk ebben az esztendőben. De miért is olyan jó hír ez? Azért, mert Isten az élet Ura és azt szeretné, ha az övéi békében és szeretetben lennének gazdagok és az életük szeretetben teljesedjen ki. Krisztus azt mondja magáról: „én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” Isten az életet tűzte ki célul az ember számára. Ezért érdemes ebben az új évben is Isten terveire bízni magunkat.

Bár ez az Ige, amit Jeremiás próféta vetett papírra, egykoron a fogságban lévő nép számára íródott vigasztalásként, bíztatásként, azt gondolom a mi életünkre nézve is reményt adhat. Mi is egyfajta fogságban szenvedünk, a járvány fogságában. Kapunk ígéreteket, de semmit sem vehetünk biztosra. Egyedül csak Isten szavába kapaszkodhatunk bele, aki azt mondja: „Csak én tudom mi a tervem veletek”. Ehhez még hozzátársul egy ígéret is, miszerint: „békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Erre mind-mind nagyon vágyunk.

Jó bátran belekapaszkodni Isten ígéreteibe, hiszen azok bizonnyal teljesülnek. Azonban ezekbe az ígéretekbe csak akkor tudunk belekapaszkodni, ha életünket Istenre bízzuk és nem kardoskodunk ellene. A kegyelem megtapasztalásában sokszor maga az ember a legnagyobb akadály, aki tagadja Isten létét, vagy pedig azt mondja, nincs szüksége erre a kegyelemre. Az Ő ígérete mindenkinek szól, a kérdés, hogy az ember elfogadja-e avagy sem?

Egy új évnek a kezdetén az ember eltöpreng azon, hogy milyen új kihívások, örömök és bánatok várják az új esztendőben. Ha mi nem is tudjuk, de Isten tudja és látja mi vár ránk a jövőben. Megnyugtató, hogy Isten az Ő népének milyen jövőt szán: békesség és reményteljes jövő. Hiszem, hogy Ő ezt tényleg meg tudja adni, ha bizalommal rá bízzuk az életünket!