Heti útravaló – 20. hét

„Harmadszor is szólt hozzá: „Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte tőle: szeretsz-e engem? Ezért ezt mondta neki: „Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged.” Jézus ezt mondta neki: „Legeltesd az én juhaimat!” Jn 21,17

Nem tudom, kinek ismerős az a szituáció, mikor elmondunk valamit valakinek, és még utána legalább még kétszer megkérdezi ugyanazt a dolgot. Van, aki türelmesebben kezeli a helyzet, van, aki felhúzza magát a dolgon, mondván: nem igaz, hogy valaki ennyire értetlen! 

Nos, akkor tisztázzuk is rögtön az elején, ebben a történetben nem erről van szó. Jézus nem értetlenkedik és legkevésbé sem hitetlenkedik Péter válaszán. Hanem itt Péter vallástételén van a hangsúly. Ő maga mit vall Jézus Krisztusról. Ezért hangzik el a kérdés: szeretsz-e engem? De itt nem csupán magáról a szeretetről van szó, hanem a szeretet forrásáról is. Magyarán: hogyan, miként szeretsz engem? Tipikus példa ez a szakasz arra, hogy a magyar fordítás nem minden esetben tudja teljesen mértékben visszaadni az eredeti szöveg mondandóját. A görög nyelvben hét különböző szó van a szeretet kifejezésére, attól függően mi vagy ki a szeretet forrása, célja, eszköze. Ebben a részben, amit mi szimplán „szeretetként” fordítunk, a görög nyelv két különböző szót használ. Fussunk is át ezeken gyorsan.

Elsőként azt kérdezi Jézus: szeretsz-e engem? (agapao), tehát önzetlenül szeretsz-e engem, úgy hogy nem vársz érte semmit cserébe? Erre a válasz így hangzik: igen uram, te tudod, hogy szeretlek (fileo), tehát szeretlek, mert te is szeretsz engem és megérdemled a szeretet. Második körben ugyanez a párbeszéd hangzik. Ellenben harmadszor, már Jézus mást kérdez Pétertől: szeretsz-e engem, azért mert én is szeretlek téged? (fileo) Ekkor szomorodik el Péter és válaszában ismét elhangzik: szeretlek, mert te is szeretsz és megérdemled a szeretet.

Azt gondolom, hogy ennek a szakasznak egyik legfőbb üzenete egy kérdés felénk… az a bizonyos kérdés: Te, aki olvasod a Szentírást, szereted-e Jézust? Te hogyan szereted Jézust? Teljesen önzetlenül, ahogy a szülő a gyermekét, vagy a gyermek a szüleit? Hálából szereted Őt, mert tett érted valamit? Vagy azért szereted, mert vársz tőle valamit? Egy biztos. Jézus feléd fordított szeretetét semmi felül nem múlhatja! Lehet, hogy te érdemtelennek tartod magad az ő szeretetére, de ő nem érdemek alapján szereti az övéit. Nincs akadály, ami útjába állhatna az Ő feléd fordított kegyelmének, szeretetének.

Ezért mi is törekedhetünk arra, hogy itt e földön szeretetközösségben éljünk Vele, családunkkal, munkatársainkkal, a rászorulókkal, akik várják, hogy valaki szeresse őket. Oszd meg a szereteted másokkal és tapasztald meg, hogy aki szeretet ad, az sokkal többet kap vissza!

Ezt jelent szeretetszolgálatot végezni!

Áldás, békesség.

Molnár Norbert, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze