Heti útravaló – 20. hét

„Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.”

1Jn 3,18

Sokan a hidakat tartják az építészet egyik csúcsának. Talán nem is állnak olyan messze a valóságtól. Elég, ha körbenézünk a nagyvilágban, és rácsodálkozunk néhány remekműre. A világ legszebbjei között van a Svájcban fellelhető Kápolna-híd, a Velencében látható Rialto-híd, vagy éppen a Kínában megtalálható Chengyang-híd. Mind nem csak funkcióját tekintve, de művészi szemmel is kiemelkedő alkotások. Vajon ezen hidak tervezői, megalkotói, megálmodói miért gondolták azt, hogy ne csak hasznosak, de szépek is legyenek? Talán azért, hogy ne csak időtállóságukról beszéljenek az emberek, hanem szépségükről is.

A hétvégén nagyon sok, más minőségű híd épült fel szerte a Kárpát-medencében. Hidak, melyek egy igen különleges építőelemből épültek fel: a szeretet tégláiból. Ezek a téglák, mint kőből készült társaik, nem csak időtállók, de a hidak szépségéről is kezeskednek. Szépségük abban nyilvánul meg, hogy ez a szeretet, ami kapocsként összeköt embereket, bizonyságot ad számunkra arról állapotról, melybe az Atya helyez bennünket az Ő országában. Ezek a hídépítések a mennyek országának látható jelei itt a földön, „mert az Isten országa közöttetek van” – mondja Jézus.

A szeretet köveiből folyamatosan érdemes és kell építeni. De nem várakat, kastélyokat, égig érő felhőkarcolókat építünk belőlük, hogy beárnyékoljunk másokat, hanem hidakat, ami embereket kapcsol, köt össze. Idén több mint tízezren vállalkoztak arra, hogy valamilyen formában hídépítőkké váljanak, hogy a saját elszántságukkal, kreativitásukkal, idejükkel… szolgálatukkal szebbé tegyék környezetüket, örömet vigyenek embertársaiknak. Na de hogyan tovább? A Szeretethíd programot követően sem állhat meg a hídépítés! A szeretet kövei nem fogynak el, mert az Atyától kapjuk őket, hogy bölcs építői lehessünk az Ő országának! Ezért jó, ha a hétköznapokban is felfedezzük azokat a lehetőségeket, amikkel másokon/másoknak segíthetünk. Hiszen „munka van, de a munkás oly kevés”.

Légy te is hídépítő, légy te is segítő! Isten az Ő szeretetét tőled sem vonja meg! Ezért lehetsz te is szeretetadó!