Heti útravaló 11.hét

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.”

1Jn 4,18a

 

Az elmúlt napokban, sőt lassan már azt is mondhatjuk, hogy az elmúlt hetekben gyakran halljuk ezt a szót: félelem. Félelemmel teli időszak, amiben élünk… Félelmetes a látvány, amit a háború sújtotta övezet nyújt… Félelemmel a szívükben kelnek útra sokan… Másmilyen félelmekről is hallunk. Többen is vannak, akik a jövő dolgait illetően éreznek magukban félelmet. Igen, vannak, akik félelemmel a szívükben követik az eseményeket, gondolva arra, mi lesz, ha a fegyveres harcok nem állnak meg az országhatárnál? Mi lesz, ha olyan súlyos gazdasági következményei lesznek a harcoknak, hogy nekünk is nélkülöznünk kell? Mi lesz, ha…?

A Sátán előszeretettel ülteti el az ember szívében a pánik, a kétség, a félelem magvait. Abban gyönyörködik, ha az ember szenved és ha másoknak is szenvedést okoz. Hiszen ha az ember pánikba esik, azt könnyen átragasztja másokra is, így másokat is félelemmel, szenvedéssel tölt el.

Na de ha az ember szívét ilyen könnyen megfertőzi a félelem, honnan, kitől kaphat gyógyírt? Az ige arra tanít ma bennünket, hogy a teljes szeretet kiűzi a félelmet. Mint ahogy a hajnal első sugarai, elűzik a homályt, úgy űzi el a szeretet az ember szívéből a félelmet.

Honnan származik ez a szeretet? Mitől olyan különleges? Attól, hogy ez a szeretet nem földi eredetű. Nem csalfa, nem is ideig-óráig való. Ez a szeretet Istentől származik. Ez a szeretet fényt gyújt, elűzi a sötétséget és sarokba szorítja a gonoszt minden mesterkedésével egyetemben. Ez a szeretet maga Jézus Krisztus, aki sziklaszilárd falként áll a félelem és az ember közé.

Ez a szeretet nem emberi, de az emberé! Az Atyától származik, az ember élvezi gyümölcseit, de az ember meg is oszthatja másokkal. A szeretet átjár, és tovább is adhatod. Te is vigasztalhatsz, bátoríthatsz, támogathatsz másokat. Ha átjár ez a krisztusi szeretet, te is elűzheted a félelmet! Ahol a szeretet az úr, ott megszűnik a félelem!