Heti útravaló- 1. hét

„De ki a felebarátom?”

Lk 10,29b

A felebarát kifejezés egyre inkább kezd kikopni a hétköznapi beszédünkből. Nem is igazán használjuk a mindennapokban, hanem legtöbbször valamilyen egyházi környezetben hangzik el. Így igen aktuális kérdés a modern ember számára is, hogy kicsoda a felebarát?

Talán mi magunk is egy olyan egyértelmű behatárolást várnánk e kérdésben, mint amilyet az írástudó is várt Jézustól. Egy olyan leírást, amiből egyértelművé válik ki a felebarát, ki nem, így kit kell szeretni és ki az, akit nem. Sajnos meg kell vallani, hogy ez a fajta törvényeskedés a mi hitéletünkre is sokszor igaz. Amikor keressük a kiskapukat Isten törvényeiben, parancsolataiban. Mérlegeljük, hogy egy tettünk kicsi, vagy nagy bűnnek számít. Azonban a szeretet gyakorlásában nem lehet ilyen korlátokat felállítani! Az irgalmas samaritánus története jól példázza azt az önzetlen, kérdés nélküli cselekvő szeretetet, amire Jézus is tanít, buzdít bennünket. Ott abban az élethelyzetben, amikor egy sebesült ember feküdt az út szélén, nem volt fontos a zsidó-samaritánus ellentét, az egyedül fontos tényező, hogy a bajba jutott segítséget kapjon. A samaritánus emberségében, irgalmában ott tündökölt Isten szeretete!

Felebarátokkal vagyunk körülvéve. Mindenki felebarát, aki irgalomra, segítségre, szeretetre szorul! Milyen nagy kár, amikor az előítéleteink a szeretet útjába állnak. Amikor azt mérlegeljük, ki kinek a kije, milyen nemzetiségű, milyen életet él, milyen ideológiák szerint rendezte be az életét, stb… Az irgalmas samaritánus történetével kapcsolatban olvastam egy nagyon jó gondolatot. A kommentár írója így fogalmaz:

„A példázat mondanivalójának a súlyát akkor érezzük, ha a samaritánus helyére olyan valakit képzelünk, akitől vallási, világnézeti, faji, nemzeti és egyéb különbségek választanak el.” Dr. Prőhle Károly

Ki a felebarátom? A járda szegélyén ülő, kezét egy kis apróért felénk nyújtó ember. A szomszéd idős néni, kinek semmi segítsége sincs a ház körüli teendők elvégzésében. Az a sokszorosan bántalmazott gyermek. A mély depresszióval küzdő munkatárs. Az ember, ki reménytelenül éli napjait, mert úgy érzi neki semmi sem jön össze. Az a fogyatékkal élő gyermek, kiről elfordítják az emberek az arcukat.

Az irgalmas szeretet nem ismer korlátokat! Jézus ezzel az irgalmas szeretettel érkezett közénk. Milyen jó lenne így szeretni egymást!