Fontos tudnivalók a koronavírus miatti veszélyhelyzetben

„Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim. 1:7)

(cikkünk folyamatosan frissül)

Világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én, a magyar kormány pedig veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére. A Magyar Református Szeretetszolgálat az alábbiakban összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé. Az erről szóló felhívás itt érhető el: Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, betiltják a rendezvényeket (03.16.) További információk: itt.

Új munkarend a köznevelési és szakképzési intézményekben március 16-tól

A koronavírus járvány terjedése miatt a Kormány „A koronavírus miatti új munkarend bevezetéséről a köznevelési és szakképzési intézményekben” című 1102/2020 számú határozatában az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntött. Erről bővebben információ: itt

További fontos határozatok jelentek meg a járvánnyal kapcsolatban március 14-én, melyek ide kattintva érhetőek el: Magyar Közlönyben

A legfontosabb intézkedések, melyeket március 11-én jelentett be a kormány a veszélyhelyzet kapcsán:

 1. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.
 2. Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúi jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.
 3. Hatósági házi karantén: A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.
 4. A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
 5. Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.
 6. Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.
 7. Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
 8. A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
 9. A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.
 10. Magyarország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.
 11. A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.
 12. A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

A koronavírussal kapcsolatos minden hivatalos információ (esetszám, gyakori kérdések, elérhetőségek, stb…) az alábbi oldalon érhető el: https://koronavirus.gov.hu/

Néhány fontos jótanács, amire érdemes ügyelnünk:

 1. Fontos a megelőzés, tartsuk be a higiéniás előírásokat! Erről itt olvashatsz bővebben: MEGELŐZÉS
 2. Kísérjük figyelemmel a központi kormányzati kommunikációt a veszélyhelyzeti intézkedéssekkel kapcsolatban és tartsuk be azokat.
 3. A személyes higiénia mellett legalább olyan fontos, hogy ügyeljünk lakókörnyezetünk higiéniájára is. Fertőtlenítsünk, szellőztessünk gyakrabban lakásunkat.
 4. Egy esetleges karantén esetén minden esetben kövessük a hatóságok által elrendelt szabályokat és ajánlásokat.
 5. Érdemes felkészíteni háztartásunk, ha úgy alakulna, hogy nem hagyhatjuk el otthonunkat. Mielőtt vásárolni indulunk készítsünk gyors házi leltárt, írjuk össze miből mennyi van, milyen szavatossági idővel. Gondoljuk át mire van szükségünk és csak utána induljunk el vásárolni. Olyan élelmiszereket tegyünk kosarunkba, melyek tartósak és táplálóak. Ügyeljünk a tisztító és tisztálkodási szerekre, szükség esetén a gyógyszerekre is. Gondoljunk a környezetünkben élő krónikus beteg családtagjaink gyógyszereire, az ételérzékenyekre és háziállataink ellátására is.
 6. Mindig hiteles hírforrásból tájékozódjunk! Kerüljük a kamu, lájkvadász oldalak híreit!
 7. Normális, hogy a krízis megvisel minket és stresszesebbek, lehangoltabbak vagyunk. Ha egyedül érezzük magunkat, akkor kérjünk segítséget. Beszélgessünk családtagjainkkal, ha egyedül vagyunk, akkor barátainkkal, akár online vagy telefonon is.
 8. Immunrendszerünk erősítéséhez a megfelelő táplálkozáson túl, a rendszeres mozgás is hozzájárul, akár otthon is edzhetünk.
 9. Testi egészségünk mellett legalább olyan fontos, hogy lelkünket is ápoljuk. Imádkozzunk.
 10. Ha nem mozdulhatunk ki keressünk olyan tevékenységeket, melyek kikapcsolnak minket (olvasás, zenehallgatás, társasozás, filmezés, stb…).
 11. Míg tart a járvány kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást, ezzel is hozzájárulva az egészségesebb életvitelhez.
 12. Végül pedig vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra is. Ha a környezetünkben egyedül élő idős emberről tudunk, akkor ne hagyjuk magára, segítsük őt.