Érted a pénzed!

A közelmúltban elstartolt az „Érted a pénzed” projekt. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaival – Bogát Enikő programvezetővel, Bakos Zsuzsanna ózdi irodavezetővel és Nagy Gábor szociális- és fejlesztési ágazatvezetővel – beszélgettünk erről a különleges programról és a kitűzött célokról.

Meséljetek nekünk a programról: milyen célkitűzései, mérföldkövei vannak a projektnek?

Bogát Enikő: Az „Érted a pénzed” projekt a Magyar Nemzeti Bank támogatásából valósulhat meg, és ahogy a nevéből is sejthető, pénzügyi ismeretek fejlesztését célozza meg. A projekt célja az ózdi, hátrányos helyzetű térségben élő fiatal nemzedék felkarolása, az iskolai lemorzsolódás megakadályozása, csökkentése, és gazdaságilag önálló élet felépítése, melyhez edukációs programok lebonyolításával, a résztvevők számára szakmai mentorálást biztosítva járulunk hozzá. A projektnek három nagy mérföldköve van. A nyár folyamán hat turnusban összesen száz fiatal vesz részt a nyári táborokban, ahol bevezetést kapnak a pénz világába, és legfőképp a családi költségvetés, háztartás-gazdálkodás témaköreivel ismerkednek meg mélyebben. A nyári táborokban legaktívabb és legügyesebb fiatalok ősztől bekapcsolódnak a szakkörökbe, melyeket kéthetente tervezünk megvalósítani személyes és digitális formában egyaránt. Ekkor már több témával is megismerkedhetnek, mint például a banki világ, a vállalkozói élet, az adó és az állami újraelosztás feladatai. A projektben résztvevő fiatalok a kezdetektől egy pontgyűjtő rendszerben versenyeznek egymással, melynek eredményeként a legsikeresebb diákok ösztöndíjban részesülnek, végül pedig jutalomkirándulással zárul a program.

A pénzügyi tudatosságra nevelést segítő programban ózdi fiatalok vesznek részt. Milyen szempontok szerint választottátok ki a résztvevőket, miért pont őket vontátok be a projektbe?

Bakos Zsuzsa: Elsősorban a Válaszút Programban lévő fiatalokat szólítottuk meg, mert szeretnénk minél több oldalról támogatni őket. Szeretnénk, ha a pénzügy területén is egy kicsit elmélyedhetnének. A családokkal folytatott 3 éves munka alapján láthatjuk, hogy a szüleik is kevés ismerettel rendelkeznek, és ez egy jó lehetőség, hogy a gyerekeken keresztül számukra is átadjunk egy gazdasági tudást. Sokan közülük különösen beszűkült gondolkodással rendelkeznek, és kiemelten fontosnak tartjuk, hogy tudjuk bővíteni a látókörüket.

Hogy látjátok, milyen a pénzhez való viszonya ennek a korosztálynak? Milyen kihívásokkal kell szembenézniük az ott élő fiataloknak?

Bakos Zsuzsa: Kamaszokról van szó, ahol a pénz és a rajta megvehető tárgyak a menőség fontos eszközei, amely az önértékelés fokává is válhat. Gyakran költik el pénzüket egy drágább vagy „felesleges” dologra, csakhogy „trendik” lehessenek. Különösen igaz ez a hátrányos helyzetű rétegben. Szeretnénk, ha megfontoltabbá válnának, akik nem beleugranak egy vásárlásba, hanem tudatosan átgondolják pénzügyi ismérvek alapján, hogy mi az, amit a bevételeik alapján költhetnek. Szeretnénk ezzel a programmal is tovább tudatosítani bennük, hogy kell és érdemes tanulniuk.

Számos felmérést olvashattunk az elmúlt időszakban, ami általánosságban lesújtó képet mutat a magyarok pénzügyi tudatossága terén. Egy generációkon átívelő problémát kell most újragondolni ezeknél a gyerekeknél. Milyen módszerekkel próbálja megszólítani őket a program révén az MRSZ?

Bogát Enikő: Igyekszünk a gyermekek számára minél megfoghatóbb, és a saját életükben értelmezhető és érthető témákat feldolgozni az élménypedagógia eszközeinek alkalmazásával. A program tematikája kifejezetten játékos feladatokra épül annak érdekében, hogy a fontos ismereteket észrevétlenül adjuk át.

Az MRSZ a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy szociális fejlesztési projektjei, programjai hosszútávú, komplex segítséget jelentsenek a rászorulók számára. Ebben a projektben milyen lehetőségeket láttok ezen a téren?

Nagy Gábor: A pénzügyi ismeretek a mindennapjaink részét képezik, a legkisebb részelemeitől a legnagyobbakig. Gondoljunk csak bele: egy hétvégi bevásárlás során is pénzügyi döntéseket hozunk akkor, amikor eldöntjük, hogy milyen és melyik terméket vásároljuk meg. Ugyanígy döntést hozunk egy munka elvállalásánál vagy egy hitel felvétele során. Célunk, hogy a pénzügyi ismeretterjesztés eszközeivel segítsük a fiatalokat, hogy felelős pénzügyi döntéseket hozzanak életük során, és pályaorientációs, valamint pedagógiai mentorálás által a pénzügyi területen szerezhető képesítéseket vonzóvá, népszerűvé tegyük számukra, amely munkaerő-piaci elhelyezkedésük lehetőségeit bővítené.

Mikor ezt a beszélgetést publikáljuk, már a második tábor valósul meg a projekt keretében. Tekintsünk egy kicsit előre az időben. Milyen eredményekkel lennétek elégedettek a projekt zárását követően?

Bogát Enikő: A legkisebb sikernek és eredménynek is örülünk. Rövid távú cél, hogy a program végére a résztvevő fiatalok tudatosabban kezeljék a pénzügyeiket, jobban átgondolják a költéseiket és a családi gazdálkodásukban is megfontoltabbak legyenek. Hosszú távú célként pedig bízunk abban, hogy a programmal a munka világában való elhelyezkedésüket is támogatni tudjuk, és felnőtt életük megkezdésekor tudatosan kezelni tudják majd pénzügyeiket.