Érintés helyett a lélekhez szólni

Adományt vittünk a Juhász Zsófia Református Szeretetotthon Fogyatékosokat Ápoló és Gondozó Intézménybe, ahová velünk tartott önkéntesként Vargáné Sántha Szilvia, Varga Mihály pénzügyminiszter úr felesége is.

A koronavírus életünk számos területére hatott az elmúlt hónapokban. Ezek a behatások sok esetben alapjaiban alakították át életünket. Talán a legnagyobb hatást társas kapcsolatainkra gyakorolták. Jól felfogott érdekünk volt, hogy hónapokig távol maradjunk idősebb szeretteinktől, barátainktól, a nagyobb összejövetelektől, programoktól. Talán most is valami hasonló vár ránk. De mi történik, ha valaki számára a közelség és a távolmaradás csak részben vagy egyáltalán nem értelmezhető? Ha valaki számára „csak” egy ölelés, érintés jelenti az egyetlen önkifejezési lehetőséget, kapcsolatot a külvilággal? Most pedig nem szabad, de legalábbis nem ajánlott. Szeretetszolgálatunk nemrégiben az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon Fogyatékosokat Ápoló és Gondozó Intézményben járt. Azaz csak a kapuig jutott, hiszen az ott lakók biztonsága érdekét szem előtt tartva adományainkat a kapuban adtuk át az intézményt vezető Görcsös Éva lelkésznek. Őrbottyánban jelenleg 170 mentálisan és fizikálisan sérült emberről gondoskodnak az ott dolgozók. A több kartonnyi pelenkának, tisztítószernek nagy hasznát veszik az intézményben. Csakúgy, mint az adomány jégkrémeknek, melyek megédesíthetik az otthon falai között élő gondozottak számára az indián nyarat. Szeretetszolgálatunk akciójához ismét csatlakozott önkéntesként Vargáné Sántha Szilvia, Varga Mihály pénzügyminiszter úr felesége, aki az otthont vezető lelkész asszonyt, még korábbi, abádszalóki szolgálatából ismeri; így a testvéri öröm többszörös volt a találkozáskor.  

Idén elmaradtak a kirándulások, a hozzátartozók is kevesebbet látogathatták a bent lakókat, és most az újabb szigorítások sem kedveznek a közösségi programoknak. Éva viszont bizakodó, azt tervezi, hogy létrehoznak az otthonban egy kis rádiót, ezzel pótolva programok után maradt űrt.

A tervek szerint hamarosan visszatérünk majd Őrbottyánba, Szeretethíd programunk keretében segítünk majd az otthon kerítésének felújításban.

Hordozzuk imádságban az ott dolgozók fontos szolgálatát és fogyatékkal élő testvéreinket!