Csákvári óvodások is segítenek elhozni az ünnep fényét Kárpátaljára

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz-ukrán háború kitörésének első napja óta segíti a hazánkba érkező menekülőket, valamint a Kárpátalján maradó testvéreket. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb problémát okoznak a térségben a rendszeressé vált áramszünetek: közvilágítás hiányában az egyre hosszabb téli estéket sötétségben kell tölteniük az otthon maradó kárpátaljai testvéreknek, valamint a gyülekezetek számára is kérdésessé vált, hogy áramkimaradás esetén miként lehet megtartani a karácsony ünnepi istentiszteleti alkalmakat. Erre a szükséghelyzetre reagálva hirdettük meg Betlehemi csillag címet viselő adománygyűjtésünket, hogy valóban beragyoghassa az ünnep fénye a határon túli testvérek karácsonyát.

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese kiemelte, amikor két hete Kárpátalján jártak csapatunkkal, maguk is érzékelték, hogy milyen nehézségeket okoznak az áramkimaradások. „A látogatás hatására fogalmazódott meg bennünk, hogy olyan kezdeményezésre van szükség az adventben a karácsony felé tekintve, amellyel a hangsúlyt a világ világosságára tudjuk fektetni. Ezt kézzelfoghatóvá is kell tenni, hiszen akár 15-20 órás áramkimaradások is vannak. A Betlehemi csillag programunk keretében 108 református gyülekezetbe fogunk lámpákat és gyertyákat vinni, hogy karácsonykor ne sötétségbe kelljen ott ülniük a testvéreknek, hanem legyen ott a világosság. Úgy tudják megünnepelni ezeket a napokat, hogy bátorítást adjon számukra: Krisztus nem felejtkezett el róluk. Ezekben a nehéz napokban is velük van, és ez a világosság beragyoghatja azt az utat, ami ma még sötétségben van.”

Csákváron az adománygyűjtés hírére valódi összefogás vette kezdetét a kárpátaljaiak megsegítésére: egy helyi vállalkozó több tíz kilogramm paraffint ajánlott fel, melyből az egyházközség fenntartásában működő Lórántffy Református Bölcsőde és Óvoda gyermekei gyertyákat öntenek, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtéséhez csatlakozva segíteni tudjanak azért, hogy megérkezhessen az ünnep fénye Kárpátaljára. December 14-én adták át az óvodások adományukat Szeretetszolgálatunknak, ahol Gere Gábor, a Csákvári Református Egyházközség lelkipásztora, az MRSZ kuratóriumi tagja elmondta, hogy a gyermekek amellett, hogy saját maguk gyertyát készítenek, rajzolnak is a határon túliak számára. „Ezeket juttatjuk el a Szeretetszolgálat által olyan falvakba, ahol sok az áramkimaradás, és ahol lehet, hogy Szenteste is csak ennyi világosság lesz, amit ezek a gyertyák és szeretettel készült gyermekrajzok okoznak.

A Betlehemi csillag adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat december 20-ig elemlámpák és gyertyák felajánlásával, valamint pénzügyi adománnyal a 1358-as hívásával vagy az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.