Akaraterő és önfegyelem – interjú Korok Fatimával

Korok Fatima négyszeres szabadtüdős mélymerülő világbajnok, és idén a Nyilas Misi Ösztöndíjprogramunk zsűritagja. Többek között a sportról, a tehetség kibontakoztatásáról kérdeztük, és arról, mire gondol a mélyben.

3 perc 47 másodperc, 102 méter mélyen… ez szinte elképzelhetetlen teljesítmény az átlagember számára. Milyen folyamatok játszódnak le benned merülés közben? Hogyan tudnád ezt elmesélni valaki olyannak, aki még sosem csinált ilyet?

Nehezen (nevet). Igazából ez egy aktív meditáció. Az ember nem egyszer merül 100-200 méterre, hanem folyamatosan erre készíti fel magát, sok tízezer órán át egy évben. Immáron öt éve űzöm ezt a sportot, és nem 102 méterrel kezdtem, hanem a műugró medence aljára, öt méterre leúszva. Felnőttként jelent meg az életemben a tengerben való merülés, de amit az ember begyakorol sekélyebb merüléseken, azokat a gondolatokat magával tudja vinni a mélyebb merülések alkalmával is. Nagyon fontos a jól megkomponáltság: nincs idő arra, hogy elkalandozzunk, annyira erős a fókusz, hogy éppen az adott másodpercben mit kell csinálni. A mozdulatok fele már automatizáltan megy a sok gyakorlás miatt. A lényeg, amire mindig emlékeztetnie kell magát az embernek, hogy teljes nyugodtságban, relaxált állapotban legyen, és elengedje az olyan esetleges negatív gondolatokat, amelyek bekúsznak az elmébe. Hogy ezt a sportoló megtanulja, hogy jelen legyen az adott másodpercben, és ne arra gondoljon, hogy mi történt az előző öt méteren, vagy mi lesz, amikor megérkezik a következő 5, 10, 20 vagy 30 méterre, ez az a tudás, amit a szabadtüdős mélymerülés át tud adni.

Ez óriási akaraterőről tesz tanúbizonyságot.

Viszont hiába van valaki ebben a sportban 10 éve, és hiába van teljesen tökéletes fizikai állapotban, de ha fejben nincs ott az ember, és feladja, akkor nem fog sikerülni. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a mentális felkészültsége a sportolónak. A szabadtüdős mélymerülés megtanít arra, hogy hogyan tudja az ember a saját gondolatait és érzéseit kontroll alatt tartani, és igen, a kulcsszó talán az akarat és az önfegyelem, azt hiszem.

Hogyan találtad meg ezt a sportágat?

Gyerekkoromban a szinkronúszást választottam, hiszen szerettem úszni és táncolni is. Nagyon szerettem a vízben lenni, de számomra az úszás önmagában unalmas volt. Az, hogy néhány éve visszamentem a vízbe, egyfajta visszatérés a gyerekkori önmagamhoz. Jó döntésnek bizonyult, hiszen így jutottam el a palackos búvárkodáshoz, de ez nem önálló sportág. Így találtam rá a „víz alatti emberek” között a szabadtüdős merülésre. Már az első próbánál „szerelembe esés” volt, tudtam, hogy ez menni fog.

Hogyan fogadtad, amikor a Magyar Református Szeretetszolgálat zsűritagnak kért fel? Milyen érzések, gondolatok voltak benned?

Sok felkérést kapok, de nem tudok élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen sokat vagyok távol. De a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram zsűrizését tudom online is csinálni, így nagyon örültem ennek a lehetőségnek és felkérésnek. Szeretnék részt venni a magyarországi edukációban is, azért is, hogy formáljam az emberek véleményét erről a sportról, mert nagyon negatív kép él bennük a média és a Netflix-film miatt. Van ennek a sportágnak egy nagyon vidám, boldog része is, így szeretném a saját szemléletemet átadni.

Mit gondolsz, miért fontos egy ilyen ösztöndíjprogram? Hogyan tudja segíteni a tehetség kibontakoztatását?

Minél előbb kell elkezdeni, annál jobb! Tinédzserkorban keressük önmagunkat, de hogyha van mellettünk motiváció, megtartó erő, ami segíti az útkeresést és saját magunk felfedezését, a tehetség megtalálását, akkor úgy könnyebb. Persze adódhatnak majd problémák, de így sokkal több mindent tudnak elérni a fiatalok, és boldogabban vészelik át a fiatal felnőttkori nehézségeket.

Kik a mestereid, a segítőid?

A szüleim! Onnantól kezdve, hogy megszülettem. Egyébként sportegyesületet hoztak létre, így azon keresztül segíthetik a sportolásomat, versenyzésemet a különböző támogatók.

Milyen rövid és hosszú távú céljaid vannak?

Szeretném elmesélni a történetemet, így motivációs beszédeket kezdek el tartani, könyvet is szeretnék írni, később táborokat szervezni.

 

A 2023/2024-es tanév Nyilas Misi Ösztöndíjprogramjára október 15-ig lehet jelentkezni előadó-és képzőművészet (ének, zene, tánc, festészet, szobrászat), természet-és bölcsészettudomány (matematika, fizika, informatika, magyar irodalom) és sport területéről a legyenfolytatas.jobbadni.hu oldalon keresztül a gyermekek adatainak megadásával és a szükséges dokumentumok csatolásával. Az Ösztöndíjprogramra nemcsak Magyarországon élő, hanem határon túli tehetségek is jelentkezhetnek. A Nyilas Misi Ösztöndíjprogram anyagilag is támogatható a 1358-as adományvonal hívásával, valamint az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, mely támogatásból az ösztöndíjas tehetségek közösségépítését segíthetik a felajánlók.