A szeretet szolgálatában

„Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük a munkánkat, akkor majd a maga idején aratni is fogunk!”
(Galata 6:9)

A Magyar Református Szeretetszolgálat tartalmas és egyben igazán mozgalmas évet tudhat maga mögött. Új irodát nyitottunk Erdélyben, megalakult kutyás kutató-mentő csapatunk, számos infrastrukturális fejlesztés vette kezdetét szolgálatunknál és a környezettudatos, fenntartható működés irányába is fontos lépéseket tettünk. A következőkben a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány fontos mérföldkövet a 2019-es esztendőből.

Újdonságok, innovatív megoldások

2019-ben az EFOP-2.2.15-16 “A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű projekt keretében számos fejlesztés vette kezdetét, melyek eredményeképpen Ebesen és Gelénesen logisztikai központot létesítünk, míg Pécsett, Szentesen, Alsóörsön adománykoordinációs pontok jöttek létre. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközök, gépek, felszerelések, informatikai eszközöket és négy adományszállításra is alkalmas autót szereztünk be.

A környezettudatos működésre való törekvéseinket nagyban segíti, hogy a 2019-es esztendőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából hat-hat elektromos autót szerezhettünk be. A környezettudatosság jegyében az adventi időszakban tartós élelmiszergyűjtésünket újrahasznosított dobozokban valósítottuk meg.

A közösségben rejlő erő

Hisszük, hogy az összefogás erejével a legkilátástalanabb helyzetből is megtalálhatjuk a kiutat. A 2019-es esztendő legfontosabb eredménye, hogy közel húszezer rászoruló embertársunknak nyújthattunk segítséget szociális akcióink, programjaink révén idehaza és határainkon túl is. Hálásan köszönjük minden adományozónak, hogy pénzbeli vagy tárgyi adományával segítette a nehéz körülmények között élők megsegítésére tett törekvéseinket.

A közösségben rejlő a Szeretethíd során ismét megtapasztalhattuk, amikor tavaly májusban mintegy 15 ezer önkéntessel közösen végeztünk önkéntes munkát országszerte. Novemberben is a közösség erejét hívtuk segítségül, amikor újonnan fejlesztett online felületünkön, a „Szeretetdoboz Karácsonyi Kívánságlista” programunk keretében több mint 500 gyermek személyre szóló kívánságát teljesíthettük.

2020-ban tovább a megkezdett úton

Az idei esztendő számos új kihívást tartogat számunkra, de bízunk benne, hogy Isten áldásával és támogatóink segítségével minden akadályt sikerrel veszünk. Célunk, hogy meglévő programjainkat még professzionálisabb szintre emeljük és a 2019-ben megkezdett fejlesztések mihamarabb beépüljenek napi működésünkbe.

Tények és számok 2019-ből

  • 20 ezer rászorulónak segítettünk szociális akcióink révén
  • Szeretetdoboz: 7500 db gyűjtöttünk, 5900 rászoruló családnak, 300 településen osztottuk ki
  • Nyilas Misi Pakk: 9500 rászoruló gyermek kapott
  • Tűzifa program: 4 millió forint értékben, 100 nehézsorsú család között osztottuk ki
  • Tanszeradomány: 5,5 millió forint értékben, 500 rászoruló gyermek, 30 településen
  • Szeretethíd: 15 ezer önkéntes, 260 helyszínen végzett önkéntes szolgálatot
  • Katasztrófasegélyezés: 4 millió forint értékben, 570 embernek, 13 helyszínen segítettünk
  • Kutató-mentő csapatunk: 4 éles bevetésen volt
  • Önkéntes diakóniai szolgálat: 61 önkéntes küldtünk, 21-et fogadtunk, 15 fogadóhelyszínnel és 14 küldő szervezettel működünk együtt
  • 290 önkéntes vett részt programjainkon

HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK MINDEN TÁMOGATÓNKNAK, MUNKATÁRSUNKNAK ÉS ÖNKÉNTESÜNKNEK, HOGY KÖZÖSEN SZOLGÁLHATTUNK A 2019-ES ÉVBEN!