A sport, mint a közösségépítés színtere

A sport szó hallatán a legtöbb embernek elsőként az egészségmegőrzés jut eszébe, pedig messze túlmutat a mozgás egészségügyi funkcióján: rekreációs, nevelési és közösségépítő szereppel is bír. A Magyar Református Szeretetszolgálat mindezekre nagy hangsúlyt fektet a mindennapokban – több településen tart fociedzéseket a helyi, jellemzően halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak az alapítvány, akik a közelmúltban már országos bajnokságon is megmutathatták tehetségüket. De milyen út vezet egy szatmári kisvárosból a felcsúti Pancho Arénáig? Az MRSZ sportos kollégái meséltek nekünk az eddig elért eredményekről és a jövőbeni tervekről.

A felzárkózó településeinken élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek életük során nagyon ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak olyan élethelyzetekkel, alkalmakkal vagy példaképekkel, amelyek önfegyelemre és kitartásra nevelik őket. Emiatt érezzük rendkívül fontosnak a sportot, mint az egyik legfőbb „nevelő tényezőt” beépíteni a településeinken folyó mindennapos munkánkba. Jelenleg Zemplénagárdon (dámóci és ricsei gyerekek bevonásával), Tiszakarádon, Ózdon és Nagyecseden működik a FeTe keretében elindított focicsapat, mindemellett kisközösségi körben torna, aerobic, kerékpározás is színesíti a közösségi tevékenységünket.

Edzések a cigándi járásban

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található, alig 700 lelket számláló Zemplénagárdon 2019 óta szolgálnak a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai. A családokat segítő programok – mint például a baba-mama kör, kiskert program vagy főzőklub – mellett hamar világossá vált, hogy a helyi fiataloknak a közös sportolás jelenthet kiszakadást a mindennapokból. „Minden hétfőn Zemplénagárdon szervezünk edzést, szerdánként pedig Dámócon. Dámócon csupán 6-8 gyermek jár rendszeresen az alkalmakra, mégis megéri velük is mozogni, hiszen minden alkalommal csillogó szemekkel várják, hogy elkezdődjön az edzés. Zemplénagárdon több gyerek érdeklődik a foci iránt, 10-12 fiatal mindig stabil résztvevője az edzéseknek, valamint tavaly Ricsén is tartottunk edzéseket, hiszen ott is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a labdarúgás iránt. Legnagyobb eredményünknek azt tekintjük, hogy eddig minden évben eljutottunk a Felzárkózó Települések Országos Bajnokságának döntőjébe: 2021-ben az MTK stadionjában, míg 2022-ben és 2023-ban a felcsúti Pancho Arénában mutathattuk meg tudásunkat a fiúkkal. Többször elnyertük a fair play díjat és a gólkirályi címet is, melyekre különösen büszkék vagyunk. Ezek az események egész életre szóló élményt jelentettek a srácoknak. Azt gondolom, hogy a szemeikben látható boldogság az, ami miatt minden fáradtságot megér ez a dolog!” – mesélt a helyi sportéletről Oláh András, az MRSZ zemplénagárdi közösségi koordinátora.

Oláh András közösségi koordinátor, a zemplénagárdi csapat edzője

Szatmárból Felcsútig

A Magyar Református Szeretetszolgálathoz tartozó felzárkózó települések közül a legnagyobb a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagyecsed, éppen ezért az egyik leggazdagabb szolgáltatási- és programpalettával állunk a helyiek rendelkezésére Jelenlét Pontunkon. Az elmúlt két évben közös biciklitúrák, bábcsoportos foglalkozások és nyári bibliatáborok is lehetőséget teremtettek a fiatalok számára a közösségi élmények megtapasztalására, de focicsapatunk edzései mégis kiemelkedően népszerűek a fiúk körében. Ráadásul nemcsak közös időtöltésről, de komoly sikerekről is beszámolhatunk, hiszen idén szeptemberben a felcsúti Pancho Arénában léphettek pályára nagyecsedi fiataljaink. „Sportfoglalkozásaink Nagyecseden idén márciusban indultak és váltak rendszeressé, melyeket közösségi koordinátorokként Tóth Zsolt kollégámmal tartunk együtt. Fő irányvonalunk a labdarúgás, valamint az egészség megőrzésére szolgáló mozgásos foglalkozások megtartása, főként általános iskolás gyerekek számára. A heti rendszerességgel működő Fitt-móka programunk keretében hetente 1-2 délután a helyi iskolásokkal és focistákkal a Jóléti-tó mellett található kondiparkot használjuk bemelegítésre, majd a mellette található műfüves pályán kerül sor a focimeccsekre. A fociban a 10-14 éves korosztály közötti gyerekek vesznek részt, átlagosan 8-10 fővel. Céljaink között szerepel, hogy a gyerekeket megtanítsuk a futball szabályaira, miként lehet összehangolt csapatmunkával, egymásra figyelve eljuttatni a labdát az ellenfél térfelére, képességeiknek megfelelő pozícióban helyesen mozogni a pályán, tisztelettudó viselkedést tanúsítani egymással és az ellenféllel szemben, becsületesen, illetlen beszédet mellőzve játszani, állóképességüket és ügyességüket maximálisan kihasználni és megmutatni a pályán. Habár még rövid múltra tekint vissza a nagyecsedi sportéletünk, mégis több kupán megmutathattuk már magunkat. Részt vettünk a FETE sportszakosztály szervezésében megrendezésre került Észak-Alföldi focibajnokságon is, illetve a Felzárkózó Települések Országos Bajnokságán is elindultunk U12-es csapatunkkal, ahol 2023 áprilisában első helyezést értünk el, és sikerült elhoznunk egy gólkirályi címet is.  Idén szeptemberben a Felzárkózó Települések Országos Bajnokságának döntőjén a felcsúti Pancho Arénában U12-es csapatunkkal ezüstérmet sikerült begyűjtenünk, és egy újabb különdíjjal is távoztunk, hiszen a kapusunk elnyerte a „Legjobb kapus” címet. Ezeken túl több válogatón, focitáborban is megmutathattuk magunkat, valamint a nagy, hivatalos FeTe válogatottba bekerült játékosként a kapusunk, Gecse Máté is. Ezek a szép eredmények és a gyermekek boldogsága minden nehezebb pillanatot feledtet számunkra.” – foglalta össze az elmúlt időszak legjelentősebb eseményeit Dobronyi Szabolcs, az MRSZ nagyecsedi közösségi koordinátora.

A nagyecsedi csapat

A nagyecsedi FeTe-csapat edzőikkel

Tervek a jövőre: új települések, profi edzések

A már meglévő „sportos bázisaink” mellett természetesen fontos célkitűzésünk, hogy minél több olyan településen is népszerűsítsük a sportot és egészséges életmódot, ahol az MRSZ munkatársai jelen vannak. Ezt a küldetésünket nagyban megkönnyíti, ha az adott helyszíneken a sport iránt elkötelezett munkatársak, városvezetők, egyéb együttműködő partnerek élnek és dolgoznak, akik szívügyüknek tekintik a helyi sportélet felvirágoztatását. Így tekintünk nagy reménységgel a sportos jövő felé, és több új FeTe településünkön – többek között Szinben és Farkaslyukon – már láthatóak egy aktív sportélet első csírái.

Az MRSZ sporttevékenységét idén szeptembertől már hivatalosan is összefogja és fejleszti munkatársunk, Soós István sportkoordinátor. „2020 júliusától dolgozom a Magyar Református Szeretetszolgálatnál. Az első két évben a Felzárkózó Települések programban, míg a harmadik évben az ózdi Válaszút programban láttam el feladataimat. Mindkét területen azt tapasztaltam, hogy a hátrányos helyzetű családok, különösképpen a gyermekek szívéhez vezető út leggyakrabban a zenén és a sporton keresztül vezet. 2022 őszétől Ózdon személyesen is szerveztem és bonyolítottam le – Ruszó Andrásné munkatársam segítségével – fociedzéseket középiskolás lányoknak és fiúknak egyaránt. Amit minden alkalommal láttam és megtapasztaltam, az az, hogy ezeknek a nehéz körülmények közül érkező fiataloknak a sport, különösképpen a foci sokkal többet jelent, mint nekünk. Nekik ez lehetőség arra, hogy közösségben legyenek, hogy kicsit rájuk is odafigyeljen valaki, hogy megnyíljanak, beszélgessenek és megajándékozzanak minket a bizalmukkal. Összefoglalva: lehetőség, hogy kicsit szebbé, jobbá tegyék az életüket!” – osztotta meg velünk személyes élményeit, tapasztalatai Soós István.

„Nagy reményekkel állunk a sporttal kapcsolatos együttműködések, partneri kapcsolatok, közös projektek megvalósítása elé is. Ennek jegyében kezdődő megbeszélések, gondolat- és tapasztalatcserék indultak a Barca Academy Hungary Alapítvány szakmai csapatával. Felejthetetlen élmény volt számunkra, amikor ózdi fiú focicsapatunkkal ellátogathattunk a Barca Academy budapesti edzőkomplexumába, ahol a borsodi legényeknek spanyol edzők tartottak bemutató edzést a Barcelona módszertan alapján. Azt gondolom, hogy ezek a srácok soha nem fogják elfeledni ezeket a pillanatokat. Olyan motivációt, lendületet kaptak ezen a napon, ami hosszú-hosszú ideig „elrepítette” őket az otthoni körülmények között is. Láthatták ugyanis, hogy az álmok olykor igenis valóra válnak!” – emlékezett vissza a sportkoordinátora.

Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy mi magunk, mint MRSZ-es, zöld kabátos szolgálattevők is mutassunk példát az egészséges, sportos életmód terén is. Terveink között szerepel jótékonysági sporteseményeken, családi napokon való részvétel is, ahol az MRSZ csapatként mutathatná meg az igazi sportos oldalát, példát mutatva ezzel kicsiknek, nagyoknak egyaránt.