A Magyar Református Szeretetszolgálat március 2-i, 2,5 millió forint értékű adományával a kárpátaljai oktatási intézményeket segítette áramfejlesztőkkel, gáztűzhelyekkel és higiénés eszközökkel: a Somi Óvodát, a Nagybégányi Gimnáziumot, az Orosz Gimnáziumot, a Nagygejőci Gimnáziumot és az Eszenyi Középiskolát. A Magyar Református Szeretetszolgálat ezzel az adománnyal az oktatási intézmények alapvető működését támogatja, hiszen a rendszeres, többórás áramkimaradások miatt számos nehézséggel kell szembenézniük.

Az adományokat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál adták át, jelen volt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, és Katona Viktória lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, a kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztor.

Katona Viktória lelkipásztor elmondta, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel együttműködve választották ki a támogatott intézményeket és annak formáját.

„Az aggregátorokkal, gáztűzhelyekkel és higiénés eszközökkel ezeknek az intézményeknek a mindennapjait tudjuk segíteni, s fontosnak tartjuk, hogy a már támogatott, református intézmények mellett további magyar közösségeket is támogassunk” – emelte ki.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kitörésének első napja óta segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Az MRSZ ezidáig több mint 1000 tonna adománnyal segített, melyből 600 tonna adományt jutatott el Kárpátaljára. Összesen 29 helyszínen nyújtott állandó ellátást, és több mint 200 ezer embernek segített 4700 önkéntesével.