Bódvalenke – Freskófalu

A Szeretetszolgálat 2010-ben vette át az immár világhírűvé vált Bódvalenke – Freskófalu projektet (www.bodvalenke.eu). Az alapgondolat nagyon egyszerű volt: cigány származású festőművészek érkeztek ebbe a 95%-ban cigányok lakta, nagyon szegény borsodi törpefaluba, hogy óriásképeket fessenek a házak falára. A Szeretetszolgálat globális célja az volt, hogy olyan művészeti értékek szülessenek, amire minden roma ember büszke lehet, és kiváltja a többségi társadalom elismerését is. A lokális cél pedig, hogy kihasználva a Bódvalenkére irányuló figyelmet, főleg a turizmus révén, hozzásegítsék a falut a mélyszegénységből való kiemelkedéshez.

Energiaszegénység

Bódvalenke azonban egyike azon hátrányos helyzetű településeknek, ahol a fogyasztóknak átlagban 30 napnál hosszabb elmaradása van a villanyszámlájával. Ezeknek egy részében pedig ki is kapcsolták az áramszolgáltatást. A magyar háztartások több mint egyharmada az energiaszegény kategóriába esik. Egy háromgyerekes család havi gyertyaköltsége hozzávetőlegesen tízezer forint, ehhez képest ma minden hetedik ember kevesebb, mint 66000 Ft-ból él.

Romaversitas – Fényhozók

Ezen a problémán akart segíteni a Romaversitas „Fényhozók” elnevezésű programja, melynek célja, hogy megújuló energiák alternatív felhasználását lehetővé tegye mélyszegénységben, szegregátumban élő családok számára. A program során szolár-lámpa rendszereket raknak össze az alapítvány munkatársai. A technológiát, a szükséges eszközöket pedig helyben, hátrányos helyzetű településeken elérhetővé teszik. Az alapítvány az MRSZ közreműködésével így Bódvalenkén is házanként mintegy 30 000,- Ft-os beruházással telepít egy napelemből, töltésvezérlőből, akkumulátorból és LED-szalagból álló rendszert az épületre, ami biztosítja majd az adott ház világítását. Összesen jelenleg 22 bódvalenkei házra kerül napelem. Amennyiben a rendszerhez egy előrefizetős mérőórát is telepíteni lehet, akkor máris kiküszöbölhető az adósságok felhalmozódását.

Támogatás

A bódvalenkei szolár-készleteket főként a Szeretetszolgálathoz a bódvalenkeiek megsegítésére befolyt magánadományokból, valamint a bódvelenkeiek saját hozzájárulásaiból vásárolta meg a segélyszervezet. A Romaversitas Alapítvány munkatársai pedig a rendszer telepítését irányítják. Betanítottak négy helyi lakost is, és a házakra a napelemek felszerelése, beüzemelése az ő segítségükkel zajlik. Minden, összesen 22 épületre felkerül a napelem-rendszer augusztus hatodikáig.