Országos adományozási szemléletformáló kampányt indít a Magyarországi Református Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyarországi Református Egyház Még jobb adni elnevezéssel.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Magyarországi Református Egyházzal együttműködve egy országos szemléletformáló kampányt indított Még jobb adni címmel. A cél egyrészt, hogy minél többen érezzék az adományozás fontosságát, másrészt, hogy segítsék a támogatottakat abban, hogy a szegénységet, mint állapotot ne örökítsék tovább, hanem az önálló életvezetést megtanulva, megerősödve ki tudjanak lépni belőle. További cél, hogy olyan adományozási rendszer épüljön ki, ahol a támogató szervezet tudja, hogy a támogatottnak pontosan mire van szüksége.

Országosan és nemzetközi szinten is megfigyelhető az a tendencia, mely szerint az emberek szívesebben adományoznak, ha tudják, hogy mire van szükség, és hosszú távon is segítséget tud nyújtani az adományuk. Azáltal, hogy személyes kapcsolatok alakulnak ki a támogatást nyújtók és a támogatottak között, egyre többen ismerik meg a rászorulók helyzetét, amely hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom szolidárisabbá váljon.

 

Mire figyeljünk?

Olyan ételeket adjunk, amiket:

  • mi is szívesen megennénk,
  • amit nap, mint nap fogyasztunk.

A minőség mellett ügyeljünk arra, hogy:

  • tartós, nem romlandó
  • megfelelő csomagolású (bontatlan, nem sérült, konzerv, üveg, zacskós)

ennivalókat jutassunk el a rászorulóknak.

 

NE adományozzunk:

  • hamarosan lejáró szavatosságú termékeket,
  • rossz minőségű, silány alapanyagokból készített ennivalót,
  • kerüljük a kevés tojásból készített száraztésztát,
  • kerüljük a magas cukortartalmú, sok adalékanyagot, tartósítószert, ízfokozót tartalmazó ételeket.

 

Mit adjunk?

Húsok, halak:

csomagolt száraz szalámi; hús és halkonzerv

Zöldség, gyümölcs, hüvelyes:

szárított vagy konzerv gyümölcsök; paradicsomszósz; almaszósz; zöldség konzerv

Tejtermékek:

tartós tej, tejszín, tejpor

Alapvető élelmiszerek:

étolaj, ecet; liszt, búzadara, zsemlemorzsa, száraztészta; rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz

Ízesítők:

szárított fűszerek; leveskocka; cukor, édesítőszer, méz, só; citromlé; mustár, majonéz, ketchup

Italok:

tea, kávé, szörp, kakaópor

Finomságok:

keksz, müzli szelet, magos szelet, reggeliző pehely, zabpehely; mogyoróvaj, lekvár; szaloncukor, csokoládé; babapiskóta, édes és sós keksz

Glutén és laktózmentes termékek

Bébiétel

 

A Még jobb adni! projektről további információk 2019. második felében lesznek elérhetőek a www.megjobbadni.hu oldalon!

 

A Még jobb adni projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az EFOP-1.3.7-17 programszámot viselő, „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével”címmel.