A fővárosban már szerda éjszaka, az árvíz által fenyegetett vidéki helyszínek döntő többségén pedig péntek reggelre elérte a védelmi készültség a 100%-át. Péntek délutántól kezdve a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsapatának szakemberei árvízi mentésnél alkalmazható eszközparkjukkal Dunabogdányban állomásoznak, hogy krízishelyzetben segíteni tudják a hatóságok munkáját.  

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság péntek reggeli tájékoztatása szerint a Duna vízszintje még körülbelül 50 centiméterrel fog nőni szombat estig, a folyó északi szakaszán pedig tetőzésközeli állapothoz érkezett a vízszint, várhatóan péntektől már elindul az apadás.

Az árvízi védvonalak kiépítésében részt vettek hivatásos tűzoltók, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök, rengeteg civil önkéntes és számos karitatív szervezet, köztük a Magyar Református Szeretetszolgálat is. Hétfőtől csütörtökig minden nap más-más vidéki helyszínen – Dunaalmáson, Tahitótfaluban, Hartán és Vácott – segítette homokzsákok töltésével és pakolásával az MRSZ önkéntes csapata az árvízi védekezést. Miután a megelőző védekezés szakasza véget ért, további önkéntesek jelentkezésére nincs szükség, hiszen az eddig beérkezett, több száz főből álló önkéntesbázisból sikerült összeállítani egy csapatot, akik vállalták a hétvégi szolgálatot riasztás esetén.

Péntek délutántól vasárnap éjszakáig a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsapata Dunabogdányban állomásozik, hogy gátszakadás vagy egyéb krízis esetén eszközeikkel azonnali segítséget nyújthassanak a hatóságoknak. Nagy teljesítményű benzinmotoros szivattyúk, akár egy méteres vízben is használható gumitalpas quadok és terepjárók, valamint a felderítéshez drónkamerák is rendelkezésükre állnak a kétkezi eszközökön kívül. A Kutató-Mentőcsapat tagjai I. kategóriás, vagyis a legmagasabb fokozatú önkéntes tűzoltó minősítéssel rendelkeznek, így szükség esetén aktívan közreműködhetnek a Katasztrófavédelem munkájában.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szeptember 15-én országos adománygyűjtést is hirdetett az árvízi védekezés eszközeinek beszerzése, valamint a folyamatos ellátás biztosítása céljából. Az árvízi védekezést segítő adománygyűjtés támogatható a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint átutalással a 10702019-85008898-51100005 (CIB) bankszámlaszámon keresztül.