Heti útravaló

„Tudván, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.” 1Pét 1,18-19

Manapság, ha az ember bemegy egy boltba, akkor többször is jól átgondolja, hogy egyes termékeket tényleg meg akar-e vásárolni. Vannak dolgok, mikre nagyon vágyunk, mégis lehet arra a következtetésre jutunk, hogy ezt nem engedhetjük meg magunkat, túl drága. Aranyban és ezüstben mérve, igen értékes. Ha pedig sikerül, valamilyen módon mégiscsak a tulajdonunkba kerül, nagy becsben tartjuk, figyelünk és vigyázunk rá.

            Vannak azonban olyan értékek, melyeket nem lehet földi valutában kifejezni. Olyan értékűek, melyek felbecsülhetetlenek, melyeket nem lehet kincsben, aranyban és ezüstben kifejezni. Ilyen mérhetetlenül nagy érték a te életed is! Ugyanis valaki felfoghatatlan áldozatot hozott érted. Jézus Krisztus önmagát áldozta fel azért, hogy ez a drága kincs, a te életed, ne érjen véget a földi halállal, hanem a mennyország kapuja előtted is nyitva állhasson.

 

Mindaddig, amíg csak a látható dolgokra koncentrálunk, fel sem fogjuk igazán Jézus áldozatának, az Ő vérének valódi értékét. A legvégsőkig elment csakis azért, hogy az embernek üdvösséget, örök életet szerezzen. Kérdés, hogy mit kezdünk ezzel az ajándékkal? Élünk vele, vagy úgy tekintünk rá, mint amivel ráérünk még foglalkozni? Pedig korán sem érünk rá, hiszen egyedül a Mennyei Atya tudja csak mennyi időnk van ezen a földön. Jézus szüntelen hív, hogy elfogadjuk tőle ezt az ajándékot. Úgy tudjuk Tőle elfogadni, ha előtte Őt magát fogadjuk a szívünkbe és követjük Őt.

Az élet drága kincs, Jézus ezért drágán fizetett… érted is, hiszen igen becses és értékes vagy számára!

The Hungarian Reformed Church Aid is calling for national cooperation

The charity service of the Hungarian Reformed Church helps those fleeing the war in Ukraine. Anyone can support the humanitarian aid program by calling the donation line 1358, or via our website www.adomany.jobbadni.hu, and by money transfer to the bank account number of the Hungarian Reformed Church Aid.

Since the outbreak of the Ukrainian-Russian war, hundreds of thousands of people have fled from Ukraine to Hungary, including many Transcarpathian Hungarians. The Hungarian Reformed Church Aid was among the first organization to mobilise its staff and volunteers to provide immediate assistance to those fleeing the armed fighting. Our foundation has been helping refugees with food, hygiene kits, information, spiritual support and shelter. Charity Service staff and volunteers have so far provided assistance in 29 locations across the country.

Since the beginning of this humanitarian crisis, our organization has provided tens of millions of Hungarian Forints worth of durable supplies of food and sanitary products to those suffering from armed struggle. Also we provided emergency aid packets to those who remained in Transcarpathia. Our donations have reached approximately 461 tonnes, of which 280 tonnes of durable food delivered to Transcarpathia, we have been able to provide shelter for around 7,000 people and we have helped over 200 000 times at our points of presence.

You can help too, here is how:

You can help the humanitarian aid program of the Hungarian Reformed Church Aid in the following ways:

Accomodation

The greatest demand is for a temporary accomodating place, so the organization asks everyone who can provide accommodation to contact the Charity Service at karpataljaert@jobbadni.hu.

Donation

Donation line: 1358 (all calls and SMS represent HUF 500 support)

Online donation: www.adomany.jobbadni.hu

Additional donations are expected from the bank account number of the charity service:

Domestic reference: CIB 10702019-85008898-51100005 (Notice: National Co-operation).

In case of donation from abroad:

IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005

Bank name: CIB BANK LTD.

SWIFT code: CIBHHUHBXXX

Bank address: H-1027 Budapest, Medve u. 4-14.

Material offers

Donations of durable food, toiletries and cleaning products are welcome at the warehouses of Hungarian Reformed Church Aid (Budapest, Debrecen-Ebes, Gelénes), but please contact karpataljaert@jobbadni.hu to arrange your donation in advance, and for information on the exact address and opening hours of the warehouses.

More information: www.jobbadni.hu/ukrajna

Thank you very much for supporting our ministry with your donation!

Számomra egy érzelmi hullámvasút minden alkalom – önkéntesünk tollából

Furcsa érzés itt ülni a híd alatt Záhonynál. Gyönyörű kék az ég, süt a nap, fújdogál a szellő, csiripelnek a madarak. Ülök a víz partján, ahol nyugalom vesz körül, miközben datolyát majszolok. Nézem az áradó Tiszát, sebesen folyik a medrében, csobogva törik meg a híd pillérein, örvényeket keltve. Ez a látvány visszarepít a tegnap éjszakához. Ami emlékeztet arra, hogy a híd túloldala már háborús övezet. Kibuggyannak a könnyeim, ahogy előtörnek az érzések, a gondolatok a tegnap estéről.

Záhony Vasútállomás, szeretetszolgálati pult, 2022.04.09. (szombat), 23 óra környékén – A második éjszakámat töltöm újra itt, önkéntesként. Két férfi érkezik csomagok nélkül. Semmi különleges sincs rajtuk, egyedül az tűnik fel, hogy az idősebbiknek csúnyán vörösek a szemei. Odajönnek a pulthoz, kapnak forró kávét és teát. Majd melegítünk nekik csirkepörköltet tarhonyával. A fiatalabb férfi ottfelejti az útlevelét a pulton. Odaviszem neki, közben viszek vizet is. Megköszöni és csendben esznek tovább. Mikor befejezik az étkezést, odajön hozzám és megkér, hogy segítsek neki. A Facebookon kéne valakit megkeresni és írni neki. A kezébe adom a telefonomat, hogy keresse meg, akit szeretne. Mikor megtalálja, az üzenetet már én írom: „Krisztián, én vagyok Pitya bátyád. Átjöttem a vízen, minden rendben van.” Mikor kérdőn nézek rá, beszélni kezd. A családját szeretné értesíteni, hogy jól van, él. Ugyanis pár órája átúsztak a Tiszán (7,4 °C). A nagyja ruhát még levetették a túlparton, de a többit is le kellett rugdosniuk, mert nagyon megszívta magát vízzel és gátolta őket a mozgásban. Majdnem pucéran úsztak tovább. Egyedül az irataik voltak a nyakukba kötve, vízhatlan zacskóban. Az idősebbik férfi traktorbelső úszógumit használt. „Pitya” viszont csak a saját úszó tudására hagyatkozhatott. Több alkalommal közel volt ahhoz, hogy feladja. Mindene fájt a hideg víztől és a megerőltetéstől. Kétszer örvénybe került, ahonnan az úszó tudása és egy nagy adag szerencse mentette meg. Az áradó Tisza szélesebb és sebesebb volt, mint máskor, így vagy fél kilométerrel lejjebb értek partot, ahol átfagyva, kimerülten terültek el. Kicsit megpihentek, majd vizes fehérneműben még gyalogoltak egy-két kilométert, míg találtak valakit, aki segített nekik. Nem akartak bevonulni katonának, ez motiválta őket erre a drasztikus lépésre.

Krisztiánt sajnos nem értük el, de a többi menekült is bekapcsolódott az ismerősök keresésébe, és így messengeren sikerült beszélniük a családjukkal, hogy élnek, jól vannak. Sajnos az elmúlt napokban volt, aki elindult a túlpartról, de soha nem ért át. 3:40-kor indult az első vonat, így volt kis idejük kibeszélni magukat, felmelegedni, megnyugodni. Bízom benne, hogy ehhez kicsit mi is hozzájárultunk. Még mindig előttem van, ahogy már mosolyogva búcsúznak: „Mindent köszönünk! A Jó Isten áldja meg magukat!”

Számomra egy érzelmi hullámvasút minden alkalom, mikor Záhonyban vagyok. Mikor üres járat van, kiürül a váróterem, akkor a nevetésünk tölti be a teret, miközben feltöltjük a készleteket. A vicces történetektől a táncig, van olyankor minden. Majd befut egy vonat vagy busz, ahol minden ember egy-egy szomorú történet.

Nagyon jó kis csapat dolgozik az állomás szeretetszolgálatánál, örülök neki, hogy kicsit én is közéjük tartozhatok. A barátok mellett életre szóló élményeket is gyűjtöttem, amiket nem felejtek el soha. Szegedtől Záhony messze van, de hamarosan újra megteszem ezt az utat…

Írta: T. Tünde – MRSZ önkéntes

Fotók: T. Tünde és Kalocsai Richárd

Hungarian Medical Aid For Persecuted Rohingya Refugees

Hungarians have been following the tragic events leading to an incredible influx of Rohingya refugees to Bangladesh, highly appreciating all the efforts of Honourable Prime Minister Sheikh Hasina and those of the Government of the People’s Republic of Bangladesh, to solve this humanitarian disaster.

Részletek