Jobbadni.hu

  • Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005
  • Adószám: 18196913-1-42
  • Adományvonal: 1358

Jobbadni.hu

  • menü
  • keresés

Orvoscsoport első napja Bangladesben

“A felnőttek tekintetében látszik, hogy mennyi gyötrelmen mentek keresztül és sok a várandós nő. A gyerekek játszanak, jó kedvűek” – így írta le első benyomásait Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az első látogatást követően a Cox’s bazar melletti Kutupalong menekülttáborban.

Július 9-én indult Bangladesbe a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja és csaknem 30 órával később érkeztek meg úticéljukhoz. Szerdán a helyi segélyszolgálatokkal egyeztettek arról, hogy miként tudják a táborban élők helyzetét legjobban segíteni. A csoportot arra kérték, hogy a következő héten két képzést tartsanak a területen dolgozó orvosoknak és nővéreknek, valamint látogassanak el az ellátási helyekre, hogy a folymatokat látva fejlesztési javaslatokat fogalmazhassanak meg. Az első képzési alkalmon várhatóan 30 orvos és nővér vesz részt, ekkor főként a fertőzések kezelése, az égések és egyéb sebek ellátása, az újraélesztés oktatása várható témaként. A második továbbképzést 15 főnek tartják a tömeges balesetek ellátásának protokolljáról.

“A fejlesztési és oktatási tevékenységnek köszönhetően nagyobb hatása lesz annak, amit a táborban elvégezhetünk, hiszen ennek köszönhetően hosszabb távon, több emberhez jut el a segítségünk” – fogalmazott Dr. Sári Ferenc az orvoscsoport vezetője. Holnap már a terepen lesz minden orvos, végzettségük szerint különböző területeken.

Az orvosok arról is egyeztetnek, hogy miként tudnák hatékonyabban megvalósítani a helyiek a műtét utáni rehabilitációt, a szülés előtti és utáni gondozást, a családtervezést, a fogászati és szájsebészeti betegségek ellátását.

Az orvoscsoport tagjai arról is beszámoltak, hogy a helyi és nemzetközi szervezetek bevonják a menekülteket az infrastruktúra kialakításába, így hasznos munkát adnak számukra, például betongyűrűt öntenek, segédkeznek a csatornahálózat kialakításában, ülepítő tartályt készítenek. Ezért a munkáért fizetést is kapnak és emellett segítenek a közösségüknek, hasznosan töltik az idejüket.

Az orvoscsoport missziója támogatható a 1358-as adományvonal tárcsázásával (egy hívás 250 forint) vagy a ITT online adományozással.