https://jobbadni.hu/hirek/roszkei-helyzetjelentes/

Röszkei helyzetjelentés


A Magyar Református Szeretetszolgálat mobil táborral igyekszik segíteni a Röszkére érkező menekülteket. Pénteken nagyon kemény napunk volt.

Pénteken is több ezer menekült érkezett az országba. A röszkei gyűjtőpontra folyamatosan jöttek hol kisebb, hol nagyobb csoportokban az átfázott, kimerült emberek. A Magyar Református Szeretetszolgálat a helyszínen dolgozó karitatív szervezetekkel koordinálva segítette az átmeneti gyűjtőponton tartózkodó emberek ellátását. Ételt, ivóvizet, nagy kalóriatartalmú kekszeket, müzliket osztottunk ki közel 1500 fő részére. Átmeneti pihenőket is több kimerült idős ember vette igénybe. Délután hatalmas tömeg érkezett viszonylag rövid idő leforgása alatt. Ezután nagyon erőltetett tempóban kellett kiszolgálni a menekülteket.


Munkánkat arab és pastu anyanyelvű tolmácsok segítették. Mivel az este beálltával a rendőrség nem tudta folyamatosan elszállítani a területről az embereket – a menekültek egy csoportja tiltakozásul elzárta az utat – így közel 1000 ember ragadt a területen éjszakára. Számukra takarókat, matracokat, meleg ruhát biztosítottunk. Az egész nap folyamán mindemellett a gyermekek részére ruhát, hálózsákokat, bébi kellékeket (cumisüveg, tápszer, pelenka, vitaminok) biztosítottunk. Estére megérkezett az Osztrák Karitász egy busznyi takarókból és párnákból álló adománya, melyet azonnal fel kellett használni az emberek éjszakai elszállásolásához. Jelenleg 14 fok van és nem esik az eső, de a korábbi napok esőzései miatt az egész területet sár és szemét borítja, így a higiéniás körülmények rosszak. A gyermekek nagyrésze légúti panaszokkal érkezik, de a felnőtt idős emberek is kimerültek és meghűléssel küzdenek. Továbbra is várjuk az adományokat. Takarók, matracok és gyermekruhák nagy mennyiségben szükségesek a további napok szolgálatához. Alapítványunk a professzinálisan és türelmesen dolgozó rendőröket is segíti szendvicsekkel és energiaitalok biztosításával.