https://jobbadni.hu/hirek/hazaerkezett-a-magyar-reformatus-szeretetszolgalat-kutato-mentocsapata/

Hazaérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsapata


Vasárnap este hazaérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat teljes delegációja. A 19 fővel és 4 kutyával végzett kutató-mentő szolgálat során öt túlélőt találtak a földrengés sújtotta Törökországban. A kiutazásnak kettős célja volt: az azonnali segítségnyújtáson túl a hosszútávú támogatási lehetőségek felmérése.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjainak első, 7 fős küldöttsége február 8-án kezdte meg mentési szolgálatát 3 mentőkutyával az ellátási helyszínen. Február 9-én, csütörtökön a második, 12 fős delegáció is kiutazott egy romkutató kutyával és további, speciális felszerelésekkel kezdte meg a munkát, hogy minél hamarabb tudják segíteni az életmentést. A Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi szakszemélyzete egy szakellátó helyet is berendezett, ahol az azonnali segítségnyújtást követő betegvizsgálat és ellátás történt. Miután a helyszíni ellátás kutató-mentő szolgálatát elvégezték, február 12-én, vasárnap délután, 6 nap kint tartózkodás után a teljes református csapat hazatért. A delegációt az adanai reptérről Isztambulba szállították, majd menetrend szerinti járattal érkeztek meg 19.30-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A segítségnyújtás azonban ezzel nem ér véget: mostantól a további, hosszútávú lehetőségeket tervezi itthonról az alapítvány, mely során figyelembe veszi a helyszíni tapasztalatokat, a magyarországi Török Nagykövetség és a török hatóságok igényeit.

Az MRSZ mindeközben 15 millió forint értékű adományt juttatott el a helyszínre, ami február 9-én, csütörtökön érkezett meg Adanába, ahol a helyi Katasztrófavédelmi Szolgálat (AFAD) azonnal elosztotta a segélyszállítmányt a katasztrófa sújtotta területekre. A négy tonnányi adomány tartós élelmiszert, ruhaneműt, fertőtlenítőszereket és higiénés eszközöket tartalmazott.

A testileg-lelkileg fárasztó, ám valódi életmentő szolgálatot Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-igazgatója, a küldöttség operatív vezetője így foglalta össze, aki kedd óta segített Törökországban: 

Elképesztő az, amivel itt szembesültünk. Mindannyian voltunk különböző kárhelyszíneken, de ilyen mértékű rombolást és ennyi emberi életet követelő katasztrófa helyszínen még nem. Lelkileg megterhelő volt látni ezt a helyzetet: de a munkára fókuszáltunk, és igyekeztünk vigasztalni a hozzátartozókat. Nem egyszerű a helyzet, a több mint 30 ezer halálos áldozattal járó katasztrófában szinte minden túlélő elveszített valakit: rokonát, barátját, hozzátartozóját, munkatársát, az egész ország gyászol.”

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatához bárki hozzájárulhat támogatásával. A karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett, a befolyt összegből a további humanitárius segélyszállítmányok biztosítása válik lehetővé a nincstelenné és otthontalanná vált túlélők számára. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat online az adomany.jobbadni.hu [1]oldalon keresztül, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán keresztül (közlemény: “Adomány- Földrengés”), valamint a 1358-as adományvonal hívásával 500 forinttal lehet támogatni az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatát.