A Magyar Református Szeretetszolgálat által koordinált és a HEKS svájci segélyszervezet által támogatott gyülekezeti akadálymentesítés program 2013-ban indult, és idén az utolsó bekapcsolódó gyülekezetek is befejezik a projekt hivatalos részét. A kezdeményezés a gyülekezetek lelki akadálymentesítését tűzte ki céljául.

Szakértő mentorok segítették a közösségeket abban, hogy az érzékenyítés, a nyitottá válás útján elindulhassanak, majd különböző programok és alkalmak bevezetésével közelebb kerülhessen egymáshoz egészséges és fogyatékossággal élő gyülekezeti tag. A gyülekezetépítésnek is fontos eszköze volt ez a folyamat. Ahol helyi szociális intézmények is megtalálhatóak, ott a gyülekezetek annak ellátottjait is próbálták és próbálják bevonni a gyülekezeti életbe. Fontos cél, hogy egymás jobb megismerése révén a közösség is épüljön, és minden ember aktív szolgálóvá válhasson.

A mentorok a kétéves program vége felé közeledve egyre inkább elengedték a gyülekezetek kezét, hogy önállóan is képesek legyenek tovább haladni a megkezdett úton. A munkát segítő mentorok lelkesedése, elkötelezettsége és szakértelme elengedhetetlen volt a sikeres program érdekében. Mindezért köszönet a szakembereknek: Bartókné Luthár Barbara, Bíró Anikó, Bozsoki-Sólyom Eszter, Dr. Fruttus István Levente, Papp Anita, Tóthné Finta Margit Szilvia.

A következő református egyházközségek vettek részt a programban (a bekapcsolódás sorrendjében):

  1. 2014. Budapest Csepel-Központ, Kőröshegy, Legyesbénye, Mezőcsát, Miskolc-Tetemvár, Öcsöd, Solt, Székesfehérvár, Tornyospálca
  2. 2015. Bekecs, Kisvarsány, Pákozd, Szikszó, Tiszakerecseny
  3. 2016. Enying, Látrány, Mór, Ságvár

A résztvevő gyülekezetek számtalan módon indultak el az érzékenyítés útján, és vonták be a gyülekezetbe a fogyatékos testvéreket. A kisvarsányiak más tevékenységeik mellett zarándoklatot szerveztek, Edit Piaf estet tartottak. A Mezőcsátiak alkotókört működtetnek a fogyatékos testvérek integrálásával. Kőröshegyen és Székesfehérváron Tolerancia napi rendezvényeket szerveztek, a miskolciak rendszeres diakóniai délutánt tartanak. És mindez csak néhány példa a számtalan különleges kezdeményezés közül.

Az alábbiakban jó gyakorlatokat, hasznos dokumentumokat osztunk meg az érdeklődőkkel, hogy akik szeretnének elindulni a lelki, szellemi akadálymentesség felé, kaphassanak ötleteket az érzékenyítés területén.